De ce a plecat Klaus Iohannis în Coreea de Sud, de fapt. Miza vizitei depăşeşte un miliard de dolari

de: Ștefan R. Apostol
23 04. 2024

Așa cum era anunțat de săptămâna trecut, între 22  și 24 aprilie, președintele României a plecat într-o vizită diplomatică în Coreea de Sud și Vietnam, iar miza acestei deplasări depăşeşte un miliard de dolari, aflându-se, de fapt, de ce a plecat Klaus Iohannis în Coreea de Sud.

Anul 2023 a pus bazele unui tratat economic între România și Coreea de Sud

Scandalul plecărilor președintelui Klaus Iohannis din ultimii 2 ani a culminat cu această nou vizită în Vietnam și Coreea de Sud, între 22 și 24 aprilie a.c., dar în ceea ce privește vizita din Coreea de Sud, lucrurile sunt mult mai ample.

Totul pornește de la o întâlnire din 2023 dintre șeful diviziei de afaceri externe LIG Nex1, Lee Hyeon-soo, și Florentina Micu, președintele ROMARM.

Conform publicației KoreeaTimes, în dorința producătorilor sudcoreeni de armament de a încerca să-și extindă exporturile de arme către țările est-europene, s-a parafat un mega-acord de apărare semnat în 2022 cu Polonia, potrivit Camerei de Comerț și Industrie din Coreea (KCCI).

Obuziere autopropulsate K-9

În luna iulie a anului 2022, Polonia a semnat un contract de bază pentru a importa arme sudcoreene în valoare de aproximativ 15,8 miliarde de dolari, inclusiv 1.000 de tancuri K-2 și 640 de obuziere autopropulsate K-9.

Două mari companii sudcoreene au semnat un memorandum cu România

KCCI a declarat că delegația sa economică din Europa de Est a obținut rezultate prin stabilirea unei noi baze pentru a facilita livrările de arme și către România, astfel că așa a avut loc întrevederea dintre șeful diviziei de afaceri externe LIG Nex1, Lee Hyeon-soo, și Florentina Micu, președintele ROMARM.

Hanwha Aerospace și LIG Nex1, care a participat la delegația economică est-europeană a KCCI, au semnat un memorandum de înțelegere cu guvernul român și cu compania de stat din domeniul apărării ROMARM pe 6 februarie 2023, promițând să promoveze o cooperare cuprinzătoare în industria de apărare.

România a anunțat recent că își va crește bugetul pentru apărare de la 2% la 2,5% din PIB, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina, cu speranța să consolideze cooperarea globală pentru a-și moderniza echipamentele militare.

Miza vizitei lui Klaus Iohannis în Coreea de Sud depăşeşte un miliard de dolari

Hanwha Aerospace intenționează să stabilească o relație de cooperare cu România în domeniul producției de arme terestre și muniții, încercând să crească exporturile de sisteme de armament de ultimă generație, cum ar fi obuzierul autopropulsat K-9, care a fost deja exportat cu succes în nouă țări.

„K-9 este cel mai bun obuzier autopropulsat din lume și este în funcțiune în nouă țări din întreaga lume, inclusiv în Coreea.

Prin cooperarea cu multe țări NATO, cum ar fi Polonia, Norvegia și Estonia, creștem ca partener de încredere al NATO.

Prin acest memorandum de înțelegere, sperăm să contribuim atât la creșterea apărării naționale a României, cât și la dezvoltarea economică”, a declarat Son Jae-il, CEO al Hanwha Aerospace.

tancuri K-2

În plus, LIG Nex1 a semnat un memorandum în prezența ministrului Economiei și Industriei din România, astfel că LIG Nex1 și România au convenit să coopereze în domeniul transferurilor de tehnologie, al producției locale și al dezvoltării comune de rachete antiaeriene.

„Acest memorandum de înțelegere conține detalii privind cooperarea în domeniul transferurilor de tehnologie și al producției locale, așa că ne așteptăm ca acesta să meargă dincolo de cooperarea în industria de apărare și să servească drept bază pentru cooperarea economică între cele două țări”, a declarat Lee Hyeon-soo, șeful diviziei de afaceri în străinătate a LIG Nex1.

Coreea de Sud și România cooperează în domeniul energiei nucleare

Președintele Yoon Suk Yeol și președintele României, Klaus Iohannis, s-au întâlnit astăzi la Seul, în cadrul unui summit, convenind să consolideze parteneriatele dintre cele două țări în domeniul apărării și al energiei nucleare.

Discuțiile au avut loc cu ocazia vizitei oficiale a lui Klaus Iohannis în Coreea de Sud și au marcat cel de-al doilea summit dintre Yoon și Iohannis, după cel din iulie anul trecut, care a avut loc în timpul participării președintelui Yoon la summitul NATO de la Vilnius, Lituania.

„Schimburile la nivel înalt dintre cele două țări iau amploare în urma celei de-a 15-a aniversări a parteneriatului nostru strategic de anul trecut.

Iar parteneriatul dintre cele două țări se extinde în domeniul apărării și al infrastructurii de energie nucleară…

Sper că această vizită își va juca rolul de a crea rezultate pozitive în discuțiile în curs de desfășurare privind apărarea și energia nucleară.”, a declarat președintele Yoon Suk Yeol.

Aceasta este, conform surselor politice, miza vizitei lui Klaus Iohannis în Coreea de Sud, iar aceleași surse spun că contractul  militar depăşeşte un miliard de dolari, ca urmare a tratatelor semnate anul trecut de către guvvern, ROMARM și cele două mari companii sudcoreene, în baza cărora România ar putea achiziționa aproximativ 54 de obuziere.

Din delegația președintelui în această vizită mai fac parte ministrul Apărării, cel al Afacerilor Externe, ministrul Energiei, precum și Raed Arafat, șeful DSU.