De ce a fost chemată Beatrice Rancea, din nou, la audieri. Aceasta are interdicție de a intra în Opera Națională Română Iași

De ce a fost chemată Beatrice Rancea, din nou, la audieri. Aceasta are interdicție de a intra în Opera Națională Română Iași
Beatrice Rancea a fost chemată din nou la audieri

Procurorii au chemat-o din nou pe Beatrice Rancea la audieri, luând o decizie surprinzătoare în cazul acesteia. Are interdicție de a intra în instituția pe care o conducea, Opera Națională Română Iași.

Beatrice Rancea, din nou la audieri

În urmă cu 11 zile, Beatrice Rancea a scăpat de controlul judiciar. Cu toate acestea, procurorii au decis să o plaseze din nou sub această măsură pentru 60 de zile. Aceasta a contestat măsura controlului judiciar. Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale Iași, împreună cu alte zece persoane, au fost puse sub control judiciar pe 2 martie 2021.

Măsura a venit după ce procurorii au acuzat-o într-un dosar de delapidare, prejudiciul fiind estimat la circa 5 milioane de lei. După ce oamenii legii i-au percheziționat casa și biroul de la Operă, Beatrice Rancea a fost audiată. Pe 3 martie 2021, aceasta a fost suspendată din funcția de director al Operei Naționale Române din Iași.

„În baza disp.art.2151alin.5 Cod procedură penală cu referire la art.213 alin.6 Cod procedură penală revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpata Rancea Beatrice – cu datele de stare civilă şi domiciliul anterior indicate”, se arată în decizia instanței.

Beatrice Rancea a fost suspendată din funcție

În conformitate cu art. 32, alin 4, OUG 189/2008, care are în vedere managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu cele ale contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea, la cererea motivată a părților, contractul s-a suspendat de drept în cazurile prevăzute de lege.

În acest fel, contractul de management a fost suspendat la inițiativa autorității, ca urmare a faptului că față de managerul Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea, s-a dispus control judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, lucru care face incompatibilă exercitarea prezentului contract.

„Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cât timp eu am în responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atât angajații Operei Naționale Iași, cât și publicul ieșean, că vom urma pașii necesari pentru ca activitatea instituției să nu fie perturbată de această anchetă și de măsurile ce se impun”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Proteste la Opera Națională Română din Iași

În perioada 13.07.2021 – 23.07.2021, sindicatul ARTIS Moldova a anunțat proteste, în intervalul orar 9:00 – 11:00. Acestea vor avea loc în parcarea Teatrului Național Iași, dar și la intrarea principală a instituției. La protest participă aproximativ 50 -100 de persoane. Oamenii prezenți solicită demiterea managerului Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea.

„Sindicatul ARTIS Moldova din cadrul Operei Naționale Române Iași, afiliat la Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură ( federație reprezentativă la nivel de grup de unități din sectorul de cultură) și la Blocul Național Sindical, reprezentat legal de Marius Aftaragaci, în conformitate cu dispozițiile Legii 60/ 1991 vă aducem la cunoștință că în perioada 13. 07. 2021 – 23. 07. 2021, în intervalul orar 9:00 – 11:00, Sindicatul ArtIS Moldova, vom protesta în parcarea Teatrului Național Iași și la intrarea principală a instituției.

Urmăriți Playtech.ro și pe