05 apr. 2024 | 13:35

De când se introduce portofelul digital în România. Cum funcționează și ce trebuie să știi

Social
De când se introduce portofelul digital în România. Cum funcționează și ce trebuie să știi
Cum funcționează

Portofelul digital este o aplicație pe telefonul mobil prin care ai acces la toate serviciile publice, dar și la servicii private. Mai exact, interacțiunea cu agențiile statului, cu băncile, organismele publice sau private va fi înlocuită de acest portofel digital. Prin intermediul lui, românii vor putea cea acces la servicii fără a mai fi nevoie să meargă fizic la instituții. De când se introduce portofelul digital în România, cum funcționează și ce trebui să știi.

Totul despre portofelul digital

În viitor, românii vor putea utiliza o aplicație pe telefonul mobil care le va permite să acceseze toate serviciile publice și private. 

Vezi și: Dispar banii cash din România?! Plata cu bancnote ar putea fi interzisă

Aceștia vor putea interacționa cu instituțiile statului, băncile, universitatea și alte organizații, toate prin intermediul acestui portofel digital. 

Asta înseamnă că nu va mai fi nevoie să stăm la cozi, să interacționăm cu funcționarii publici sau să facem zeci de drumuri pentru rezolva lucruri, ci totul va fi la doar un clic distanță pe telefonul mobil.

Europarlamentarul Renew România Alin Mituță a vorbit despre ce înseamnă portofelul digital și cum ne va ajuta acesta pe viitor.

„Autoritățile din România trebuie să dezvolte în decursul anului viitor acest portofel digital. Uniunea Europeană va livra un prototip de portofel digital tuturor statelor, pe care acestea îl pot prelua. Sunt mai multe lucruri care trebuie să se întâmple în același timp”, a precizat Alin Mituță.

Proiectul a fost inițiat de Comisia Europeană, care a precizat că va exista o aplicație nuntă „eID” care va conține toate datele unei persoane. Pentru a face acest lucru, se face câte o cerere online către fiecare instituție, iar aceasta va elibera un cod unic pe care persoana îl introduce în aplicație. 

Vezi și: Dispar bancnotele? Primul magazin mare care nu mai acceptă banii cash: „Doar plata cu cardul”

Portofelul digital va conține semnătura electronică al fiecărei persoane.  Inițiatorii asigură că datele vor fi protejate la cel mai înalt nivel și nici măcar statul nu va avea acces la ele fără acordul persoanelor.

De când se introduce portofelul digital în România

Portofelul digital va fi introdus la începutul anului 2025, iar până atunci, autoritățile din România vor fi nevoite să pună la punct anumite lucruri.

„La nivel european suntem în procesul de a adopta acest regulament. La începutul anului 2025, românii vor putea avea acces la acest portofel digital. Ce trebuie făcut până atunci este ca autoritățile din România să dea acces cetățenilor la servicii publice digitalizate și deja e în curs lucrul acesta, prin fondurile pe care le avem prin PNRR”, a declarat europarlamentarul Alin Mituță.

Portofelul digital nu va fi obligatoriu. Votul pentru proiect  a fost dat la începutul acestui an, iar România are la dispoziție doi ani ca să implementeze proiectul.

Vezi și: Magazinele Lidl și Kaufland care refuză plata cu bani cash la casele de marcat. Ce se întâmplă în multe orașe din Germania

Prin folosirea acestor portofelelor digitale, oamenii vor putea să-și confirme identitatea în toată Uniunea Europeană atunci când este necesar, ca să acceseze servicii online.

Ue afirmă că cetățenii vor avea întotdeauna controlul complet asupra datelor pe care le împărtășesc.

Ce poți face cu ajutorul portofelului digital:

  • Accesezi servicii publice (soliciți adeverințe medicale.)
  • Deschizi un cont bancar
  • Depui declarații fiscale
  • Te înscrii la universitate, fie în țara de origine, fie în altă țară din UE
  • Închiriezi o mașină folosind un permis de conducere electronic
  • Te înregistrezi la sosirea într-un hotel

Vezi și: Dispar plăţile cash. Un magazin celebru deja nu mai acceptă numerarul

Acestea sunt doar câteva dintre facilitățile pe care le oferă acest proiect care vrea să faciliteze accesul oamenilor la diferite servicii.

Parteneri
Ce a postat Liam Payne înainte să moară. Fostul membru al trupei One Direction a decedat după ce a căzut de la etajul 3
Redactia.ro
Ce a decis să facă Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță. Face un nou testament și pune toți banii pe numele actualei soții! „Nu mai vezi nici 1 leu!” Ce pamflet a putut să scrie Medana: „A stat capră…”
Click.ro
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Cine beneficiază și cine nu de majorarea pensiei de la 1 ianuarie
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
S-a schimbat Codul Rutier. Se suspendă permisul mai ușor. Reguli noi pentru șoferi din 1 octombrie
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
SENIORII, OBLIGAȚI! ADEVERINȚELE de PENSIE, aduse URGENT
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Asia Express sezonul 7, 16 octombrie 2024. Ce echipă a părăsit Drumul Zeilor. Prin ce probe au trecut la cursa pentru ultima șansă
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro