05 apr. 2024 | 13:35

De când se introduce portofelul digital în România. Cum funcționează și ce trebuie să știi

Social
De când se introduce portofelul digital în România. Cum funcționează și ce trebuie să știi
Cum funcționează

Portofelul digital este o aplicație pe telefonul mobil prin care ai acces la toate serviciile publice, dar și la servicii private. Mai exact, interacțiunea cu agențiile statului, cu băncile, organismele publice sau private va fi înlocuită de acest portofel digital. Prin intermediul lui, românii vor putea cea acces la servicii fără a mai fi nevoie să meargă fizic la instituții. De când se introduce portofelul digital în România, cum funcționează și ce trebui să știi.

Totul despre portofelul digital

În viitor, românii vor putea utiliza o aplicație pe telefonul mobil care le va permite să acceseze toate serviciile publice și private. 

Vezi și: Dispar banii cash din România?! Plata cu bancnote ar putea fi interzisă

Aceștia vor putea interacționa cu instituțiile statului, băncile, universitatea și alte organizații, toate prin intermediul acestui portofel digital. 

Asta înseamnă că nu va mai fi nevoie să stăm la cozi, să interacționăm cu funcționarii publici sau să facem zeci de drumuri pentru rezolva lucruri, ci totul va fi la doar un clic distanță pe telefonul mobil.

Europarlamentarul Renew România Alin Mituță a vorbit despre ce înseamnă portofelul digital și cum ne va ajuta acesta pe viitor.

„Autoritățile din România trebuie să dezvolte în decursul anului viitor acest portofel digital. Uniunea Europeană va livra un prototip de portofel digital tuturor statelor, pe care acestea îl pot prelua. Sunt mai multe lucruri care trebuie să se întâmple în același timp”, a precizat Alin Mituță.

Proiectul a fost inițiat de Comisia Europeană, care a precizat că va exista o aplicație nuntă „eID” care va conține toate datele unei persoane. Pentru a face acest lucru, se face câte o cerere online către fiecare instituție, iar aceasta va elibera un cod unic pe care persoana îl introduce în aplicație. 

Vezi și: Dispar bancnotele? Primul magazin mare care nu mai acceptă banii cash: „Doar plata cu cardul”

Portofelul digital va conține semnătura electronică al fiecărei persoane.  Inițiatorii asigură că datele vor fi protejate la cel mai înalt nivel și nici măcar statul nu va avea acces la ele fără acordul persoanelor.

De când se introduce portofelul digital în România

Portofelul digital va fi introdus la începutul anului 2025, iar până atunci, autoritățile din România vor fi nevoite să pună la punct anumite lucruri.

„La nivel european suntem în procesul de a adopta acest regulament. La începutul anului 2025, românii vor putea avea acces la acest portofel digital. Ce trebuie făcut până atunci este ca autoritățile din România să dea acces cetățenilor la servicii publice digitalizate și deja e în curs lucrul acesta, prin fondurile pe care le avem prin PNRR”, a declarat europarlamentarul Alin Mituță.

Portofelul digital nu va fi obligatoriu. Votul pentru proiect  a fost dat la începutul acestui an, iar România are la dispoziție doi ani ca să implementeze proiectul.

Vezi și: Magazinele Lidl și Kaufland care refuză plata cu bani cash la casele de marcat. Ce se întâmplă în multe orașe din Germania

Prin folosirea acestor portofelelor digitale, oamenii vor putea să-și confirme identitatea în toată Uniunea Europeană atunci când este necesar, ca să acceseze servicii online.

Ue afirmă că cetățenii vor avea întotdeauna controlul complet asupra datelor pe care le împărtășesc.

Ce poți face cu ajutorul portofelului digital:

  • Accesezi servicii publice (soliciți adeverințe medicale.)
  • Deschizi un cont bancar
  • Depui declarații fiscale
  • Te înscrii la universitate, fie în țara de origine, fie în altă țară din UE
  • Închiriezi o mașină folosind un permis de conducere electronic
  • Te înregistrezi la sosirea într-un hotel

Vezi și: Dispar plăţile cash. Un magazin celebru deja nu mai acceptă numerarul

Acestea sunt doar câteva dintre facilitățile pe care le oferă acest proiect care vrea să faciliteze accesul oamenilor la diferite servicii.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Cel mai de temut virus, în România. A fost semnalat primul caz
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
PENSIILE din ianuarie ÎNTÂRZIE și MAI MULT! ANUNȚUL Poștei Române
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro