18 sept. 2023 | 17:49

De când se calculează suspendarea permisului. Detaliul foarte important de care trebuie să țină cont șoferii

Diverse
De când se calculează suspendarea permisului. Detaliul foarte important de care trebuie să țină cont șoferii
Tot ce trebuie să știi despre suspendarea permisului

Șoferii care au făcut greșeli flagrante în trafic pot rămâne fără permis pe o perioadă între 30, 60 și 90 de zile, în funcție de regulile pe care le-au încălcat. Dar de când se calculează suspendarea permisului, astfel încât să știi când te poți duce să îl ridici? Iată tot ce trebuie să știi dacă ți-a fost suspendat carnetul de șofer. 

Când se suspendă permisul

Un simplu gest într-un moment nepotrivit poate duce la suspendarea permisului de conducere pentru șoferi, pe o durată de o lună sau chiar patru luni. Această suspendare este temporară și poate fi impusă în diverse situații.

Permisul poate fi reținut în cazurile în care un șofer nu acordă prioritate altor vehicule sau pietonilor, când nivelul alcoolemiei este de până la 0,80 mg/l fără a implica un accident sau când depășește cu mai mult de 50 km/h limita de viteză impusă.

Citește și: Situațiile în care rămâi fără permis pentru 90 de zile. Legea este clară

De asemenea, există posibilitatea să rămâi fără permis pentru o perioadă de 30 de zile dacă acumulezi 15 puncte de penalizare. În cazul în care aceste puncte sunt acumulate într-un interval mai mic de 12 luni față de ultima suspendare a permisului, acesta poate fi suspendat pentru 60 de zile.

Suspendarea permisului pentru 30 de zile se aplică și în următoarele situații: când depășești coloanele de mașini oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferată, când nu acorzi prioritate pietonilor care traversează regulamentar, când nu acorzi prioritate vehiculelor care au dreptul de trecere, când nu respecți regulile privind depășirea și nici indicațiile polițistului.

Suspendarea pentru 60 de zile se aplică în cazurile de nerespectare a regulilor privind prioritatea, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, în situațiile în care aceste nerespectări duc la producerea unui accident, nerespectarea indicării temporare de circulație pe un anumit segment de drum, circulația pe sens opus sau nerespectarea regulilor de circulație în timpul trecerii unei coloane oficiale.

Dacă șoferul nu respectă barierele sau lumina roșie la calea ferată, circulă sub influența alcoolului, mașina are defecțiuni majore la sistemul de frânare sau direcție, sau depășește viteza regulamentară cu mai mult de 50 km/h, permisul său poate fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Este important de menționat că suspendarea exercitării dreptului de a conduce duce la anularea tuturor punctelor de penalizare acumulate până în acel moment.

De când se calculează suspendarea permisului

Șoferii trebuie să știe că perioada de suspendare a permisului de conducere va fi calculată de la data depunerii dovezii înlocuitoare. 

Vezi și: Cod Rutier. Cum poți să conduci dacă ți-a fost suspendat permisul de conducere

„Concret, legea spune că ”în cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în unul din următoarele cazuri:

  • din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare;
  •  din momentul depunerii dovezii înlocuitoare, de către conducătorul auto, la oricare unitate de poliţie rutieră în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia.

La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie”.

Cum îți recuperezi permisul

Îți poți recupera permisul după ce a trecut perioada de suspendare. Dar îți poți redobândi permisul mai repede dacă treci un test teoretic pentru a scurta timpul de suspendare cu o treime. Această regulă nu se aplică dacă ai permisul suspendat pe patru luni. 

Te-ar putea interesa și: Cele 2 greșeli care le vor aduce șoferilor români o amendă de 2.900 lei. Atenție mare!

Examenul poate fi susținut până în a 20-a zi a perioadei în care permisul este suspendat. Altfel, va trebui să aștepți întreaga perioada pentru a îți lua permisul înapoi.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Unica.ro
Schimbări radicale pentru clienții ING. La ce informații dă statul acces
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu a primit lovitura finală. S-a emis decizia completă a Curții de Apel București
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro