Dacă ai permisul de conducere suspendat, poți să îl recuperezi apelând la instanța Judiciară. Când se depune contestația, ce se constestă și ce nu.
Ai dreptul să contești sancțiunea dată de oamenii legii, dacă nu ești de acord cu ea. Important de menționat este că poți depune contestație doar în maximum 15 zile de la data constatării contravenției și reținerea carnetului. Ia o foaie și începe să povestești în ce context ți-a fost aplicată sancțiunea de reținere a permisului. În contestație trebuie precizate și contra-argumentele legale la sancțiunea primită. Depune apoi contestația la Judecătoria indicată în procesul verbal. În cazul în care nu poți ajunge personal să depui contestația, există varianta să trimiți o persoană împuternicită ori, mai simplu, o poți trimite prin fax sau poștă.
Semnează contestația, datată și completată în două exemplare, apoi mai ai nevoie de copii după procesul verbal de constatare și cea a actului de identitate pentru dosar.
Pe lângă contestație, trebuie să depui și o cerere pentru eliberarea certificatului de grefă, care atașează un timbru de 1 leu și încă unul în valoare de 15 bani. Pe baza certificatului de grefă, emis în instanță, care se eliberează pe loc, se poate recupera permisul de conducere, doar la poliția în a cărei rază s-a petrecut evenimentul, chiar în ziua cu pricina.
În aceste situații se poate depune contestație. Ea nu se poate accepta în cazul în care nu ai oprit la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele erau coborâte ori în curs de coborâre sau atunci când semnalele luminii roșii erau în funcțiune. Dacă cererea ta va fi respinsă de către instanța Judiciară, potrivit Codului Rutier, cel sancționat poate rămâne fără permis pentru o perioadă de 125 de zile.