De când ar crește din nou salariul minim. Iată de ce nu este cea mai bună veste pentru români

Autor: Alexandra Chivu - 10:26, 21 nov. 2019
De când ar crește din nou salariul minim

Salariul minim pe economie ar putea crește din nou. Promisiunea este făcută de vechiul guvern și analizată de cabinetul Orban. De când s-ar majora? De ce nu este cea mai bună veste pentru români?

De când ar crește din nou salariul minim? De ce nu este cea mai bună veste?

Se discută din nou despre creșterea salariului minim pe economie, lucru promis de Guvernul Dăncilă și analizat în prezent de cabinetul Orban. Deși măsura pare îmbucurătoare, oamenii de afaceri nu privesc schimbarea cu ochi buni, dat fiind că este ruptă de productivitate. Salariul minim ar putea să se majoreze de anul viitor cu puțin peste 7%. Despre acest fapt a vorbit premierul Ludovic Orban, care a susținut că, în cursul acestei săptămâni, va fi definitivată o formulă de calcul pentru acest venit.

De când ar crește din nou salariul minim. Iată de ce nu este cea mai bună veste pentru români
Premierul Ludovic Orban

Așadar, venitul minim lunar ar putea ajunge de la 2.080 de lei brut, cât este în acest moment, până la 2.230 de lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 83 de lei, până la 1.346 de lei. Anunțul lui Orban a fost postat pe Facebook, însă nu este clar dacă va mai exista salariul diferențiat în funcție de studii. Majorarea este sub cea promisă de Guvernul PSD, căci social-democrații susțineau că pot veni în ajutor cu o creștere cu 100 de lei net pentru angajații fără studii superioare și 150 de lei net pentru cei cu studii superioare.

Urmare

  • Pe de altă parte, măsura nu este văzută cu ochi buni de către oamenii de afacere, pentru că este ruptă de productivitate, căci, din nou, se cresc salariile din pix de ministru, însă fără susținere în producție, lucru care pune mare presiune pe costurile unui angajator.
  • Creșterea salariului minim are ca efecte dezechilibre în piața muncii, dat fiind că fără creștere de productivitate orice majorare de salarii ajunge să coste mai mult decât câștigul de moment pentru companii, dar și pentru economia țării.
  • Cheltuielile cu salariile au cea mai mare pondere în bugetul de stat, în total ajungând la 10% din produsul intern brut (PIB).
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI