24 iun. 2019 | 13:51

PNL, propunere stupidă pentru piața muncii: doar o singură zi de weekend pentru angajați

Știri generale
PNL, propunere stupidă pentru piața muncii: doar o singură zi de weekend pentru angajați

O propunere venită din partea mai multor senatori și deputați PNL este pe cale să dea peste cap piața muncii din România. Se dorește ca săptămâna de lucru să crească la 6 zile, iar angajații care vor munci în zilele de repaus săptămânal să nu mai fie plătiți dublu, ci să primească doar o compensație financiară.

PNL propune doar o singură zi de weekend pentru angajați

Codul Muncii prevede că un angajat trebuie să lucreze, în mod normal, 40 de ore pe săptămână, câte 8 ore pe zi, iar timpul petrecut la muncă peste acest program se consideră ore suplimentare. Membrii PNL susțin că legea nu îi interzice angajatului să presteze ore suplimentare în timpul repausului săptămânal. Aceștia precizează în expunerea de motive că „reiese foarte clar că orele suplimentare pot fi efectuate oricând pe durata celor 7 zile ale săptămânii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate săptămânal.”

Astfel, se dorește modificarea unui articol din Codul Muncii astfel încât săptămâna de muncă să fie de 6 zile, iar angajatul să poată fi compensat și doar financiar, fără să depășească 8 ore de muncă, în cazul în care lucrează în plus. „În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, mai scrie în expunerea de motive.

Munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, ar urma să fie plătitiă cu un spor de 75% din salariul de bază, agreat între salariat și angajator, susțin inițiatorii proiectului. Propunerea vine la foarte puțin timp de la momentul în care liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că are în vedere taxarea normală a programatorilor. Subiectul a stârnit un val de critici atât în rândul celor care lucrează în IT, cât și în rândul unor politicieni.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia de echilibru
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro