PNL, propunere stupidă pentru piața muncii: doar o singură zi de weekend pentru angajați

PNL, propunere stupidă pentru piața muncii: doar o singură zi de weekend pentru angajați

O propunere venită din partea mai multor senatori și deputați PNL este pe cale să dea peste cap piața muncii din România. Se dorește ca săptămâna de lucru să crească la 6 zile, iar angajații care vor munci în zilele de repaus săptămânal să nu mai fie plătiți dublu, ci să primească doar o compensație financiară.

PNL propune doar o singură zi de weekend pentru angajați

Codul Muncii prevede că un angajat trebuie să lucreze, în mod normal, 40 de ore pe săptămână, câte 8 ore pe zi, iar timpul petrecut la muncă peste acest program se consideră ore suplimentare. Membrii PNL susțin că legea nu îi interzice angajatului să presteze ore suplimentare în timpul repausului săptămânal. Aceștia precizează în expunerea de motive că „reiese foarte clar că orele suplimentare pot fi efectuate oricând pe durata celor 7 zile ale săptămânii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate săptămânal.”

Astfel, se dorește modificarea unui articol din Codul Muncii astfel încât săptămâna de muncă să fie de 6 zile, iar angajatul să poată fi compensat și doar financiar, fără să depășească 8 ore de muncă, în cazul în care lucrează în plus. „În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, mai scrie în expunerea de motive.

Munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, ar urma să fie plătitiă cu un spor de 75% din salariul de bază, agreat între salariat și angajator, susțin inițiatorii proiectului. Propunerea vine la foarte puțin timp de la momentul în care liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că are în vedere taxarea normală a programatorilor. Subiectul a stârnit un val de critici atât în rândul celor care lucrează în IT, cât și în rândul unor politicieni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI