Deși specialiștii ne liniștesc în privința unui cutremur major în următoarea perioadă în România, ne întrebăm totuși cât de pregătiți suntem în eventualitatea unui astfel de eveniment catastrofal. În cazul unui seism de magnitudine mare, Bucureștiul ar fi unul dintre cele mai afectateorașe din cauza clădirilor vechi și neconsolidate.
Pe 4 martie s-au împlint 45 de ani de la cel mai devastator cutremur din România. În urma seismului din 1977, cu o magnitudine de 7,2 grade pe Richter, au murit 1.570 de oameni, dintre care 1.391 doar în Capitală. La nivel național, peste 11.300 de persoane (7.596 doar în București) au fost rănite, iar 35.000 de locuințe au fost distruse.
Majoritatea pagubelor materiale s-au înregistrat în Capitală, unde 33 de clădiri s-au prăbușit. O parte din clădirile-simbol ale Capitalei au fost distruse sau grav avariate și drept urmare au fost demolate. Printre ele se numără blocul Dunărea, blocul Scala sau blocul Wilson.
În momentul de față, în București există 862 de clădiri încadrate în clasele 1, 2, 3 şi 4 de risc seismic, potrivit listei publicate de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Rism Seismic (Lista o puteți găsi aici).
Potrivit municipalității, până în prezent a fost consolidat un număr de 101 clădiri. De precizat faptul că nu toate clădirile care sunt încadrate într-una din clasele vulnerabile riscă să cadă la un cutremur major. Informația este confirmată și de specialistul Dragoș Toma-Dănăilă de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, care precizează totuși că în cazul unui cutremur asemănător ca magnitudine și intensitate cu cel din 1977 sau chiar mai mare, numărul victimelor ar putea fi mult mai mare decât cel din urmă cu patru decenii și jumătate.
„Pagubele directe ar putea fi în București, conform estimărilor recente precum Lang et al. (2012), Pavel și Văcăreanu (2016) sau Toma-Danila et al. (2015), mai mari decât în 1977 pentru un cutremur similar ca parametri: de ordinul miilor sau chiar zecilor de mii în ce privește numărul de victime”, a transmis Dragoș Toma-Dănăilă, potrivit WOWbiz.ro.
România este o țară cu un potențial seismic ridicat, iar un cutremur asemănător cu cel din 1977 ar putea avea loc oricând. Zona seismică Vrancea este cea mai activă, însă cutremure puternice au mai avut loc în trecut și în Marea Neagră.
Cel mai puternic cutremur din România a avut loc în anul 1802, în zona Vrancea, la o adâncime de 160 de kilometri. Seismul a fost numit „Cutremurulcel Mare” și a avut o intensitate atât de mare încât s-a simțit inclusiv la Moscova, Sankt Petersburg și Constantinopo (actualul Istanbul).