Pe 4 martie 2022 se împlinesc 45 de ani de la cel mai devastator cutremur din România, cel din 1977. În urma seismului au murit peste 1.500 de oamei și alți 11.300 au fost răniți. Pagubele materiale au fost și ele însemnate. Peste 35.000 de locuințe au fost distruse și 700 de întreprinderi afectate. Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați specialiști de la noi în domeniul seismologiei, Gheorghe Mărmureanu, supraviețuitor al acelui tragic eveniment, ne-a povestit în exclusivitate cum a trăit acele clipe de groază.
La 45 de ani de la fatidica noapte de 4 martie 1977, fostul director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheroghe Mărmureanu, își aduce aminte fiecare amănunt legat de cel mai puternic cutremur din istoria măsurătorilor seismice din România.
În 1977, aveam 38 de ani, iar în seara de 4 martie de-abia ce mă întorsesem acasă. Avusesem în vinerea aceea ore până mai târziu la Facultatea de Construcții, unde eram deja profesor. Pe scurt, abia apucasem să mă schimb, când a început nebunia pământului”, și-a reamintit el pentru impact.ro ceea ce a trăit în acea noapte.
Reputatul profesor își amintește că nu mișcarea puternică a blocului unde locuia l-a speriat, ci mai degrabă țipetele de disperare ale unei vecine.
Eram destul de obosit, când a început să se cutremure totul în jur. Însă ceea mi-a atras atenția nu a fost, poate paradoxal, cutremurul în sine, ci strigătul de disperare al unei tinere vecine, elevă în clasa a XII-a pe atunci, pe care nu l-am uitat până astăzi!”, a rememorat el cu atenție cele întâmplate.
Gheorghe Mărmureanu spune că niciodată nu i-a fost frică de cutremure, nici măcar de cel din 1977, cu toate că seismul cu epicentrul în Vrancea s-a simțit în toată Europa.
Nu mi-a fost niciodată teamă de vreun cutremur. Nici măcar în seara de 4 martie 1977! Nu știu să vă explic de ce, dar nu vă mint. Și am prins câteva la viața mea, nu doar în România!”, a adăugat fostul director INCDFP.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit că de fiecare dată când se muta într-o locație nouă, inspecta cu atenție structura de rezistență a clădirii, pentru a se asigura că în eventualitatea unei mișcări seismice nu va avea de suferit.
Profesia mea de bază este aceea de inginer constructor. Așa că de fiecare dată când mi-am ales reședința am făcut o inspecție ca la carte blocului sau casei în sine. Voiam să mă asigur că va rezista unei provocări importante venite din adâncul pământului. Și până acum se pare că mi-au ieșit bine calculele. Însă, nu mă feresc s-o spun, niciun inginer constructor din lumea asta nu-ți poate garanta că construcția sa nu va fi doborâtă, totuși. De ce? Simplu! Natura, și implicit și pământul, nu vorbesc limba oamenilor. Ei se ghidează după legile lor! La fel și catastrofele”., a spus Mărmureanu.
Fostul director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului este de părere că în următorii ani există șanse foarte mici să se producă un cutremur major în România. Gheorghe Mărmureanu spune, însă, că un astfel de eveniment ar putea să aibă loc la finalul deceniului următor.
La noi, în ultimele decenii, cutremurele merg, după mine, pe linia unei mari adâncimi. Nu mai e ceea ce a fost până în 1940, data precedentului mare cutremur de la noi, înainte de 1977. Și nu mai au ca epicentru zona Vrâncioaiei, din Vrancea. Nu, epicentrul s-a mutat la Potârlagele, în județul Buzău, mai jos. Iar următorul mare cutremur nu ne va vizita mai devreme de 2038-2040. Vă dau în scris că mâine seară nu va fi nicio grozăvie. Așa îmi spun toate calculele, simțurile și starea mea generală de spirit!”, a conchis reputatul profesor, în prezent ieșit la pensie.