Datele care vor apărea pe noile buletine din România. Informații de ultimă oră

Datele care vor apărea pe noile buletine din România. Informații de ultimă oră
Ce date vor aparea pe noile buletine din Romania

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat că fost adoptată, în ședința de miercuri a Executivului, hotărârea în ce privește stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil. Românii vor putea să solicite cartea de identitate electronică începând din august.

Datele care vor apărea pe noile buletine din România

”Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale”, a scris Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Astfel, noua carte de identitate o să aibă dimensiuni reduse faţă de actualul act şi o să conţină elemente de securitate ce o să asigure posesorilor garanţia că identitatea nu poate să le fie furată, iar instituţiilor publice ori private le conferă certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este chiar titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.

Prin actul normativ aprobat se mai prevede şi simplificarea modalităţii de obţinere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii cetăţeanului, el nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare.

„Ştiu că acesta este un proiect mult aşteptat de români şi că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societăţii civile, care a avut o contribuţie valoroasă pentru definitivarea acestuia. Iată că acest parteneriat a dat roade şi acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetăţenilor”, mai scrie ministrul.

Bode și-a exprimat încrederea că toţi specialiştii din MAI vor face ce este necesar ca să iniţieze şi să definitiveze „proiecte la fel de îndrăzneţe şi, în acelaşi timp, la fel de importante pentru români”.

Cum vor arăta buletinele

Potrivit documentului, cartea electronică de identitate, care va dispune şi de un cip o să conţină informaţii pe ambele feţe, precum:

A. Faţă
a) denumirea statului emitent;
b) tipul documentului;
c) numele de familie;
d) prenumele;
e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
f) cetăţenia;
g) data naşterii;
h) codul numeric personal (C.N.P.);
i) numărul documentului;
j) data expirării valabilităţii;
k) semnătura olografă a titularului;
l) imaginea facială a titularului.

B. Verso
a) domiciliul;
b) data emiterii şi autoritatea emitentă;
c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
d) Zonă Cip.

De asemenea, cartea electronica de identitate va conține toate elementele de securitate obligatorii care sunt prevăzute de Regulamentul   (UE) 2019/1157 al Parlamentului European şi al Consiliului în ce privește consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii, dar şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora ce îşi exercită dreptul la liberă circulaţie.

Noul proiect de HG şi Anexele publicate miercuri de către Guvern nu oferă însă și detalii despre datele care vor fi stocate pe cip, dar într-un proiect lansat în consultare publică în 2020 de MAI se spunea că cipul va conţine datele din formatul tipărit, ce se stabilesc prin norme metodologice, dar şi un certificat digital pentru autentificare, care este emis şi înscris de Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, opţional, doarla solicitarea părinţilor sau reprezentanţilor legali, o să se poată elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului. Cei care nu nu doresc o carte electronică de identitate şi aleg o carte de identitate simplă, fără cip, nu vor mai putea să călătorească în străinătate în baza ei ca până în prezent.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI