Date oficiale, primele exit-poll-uri din turul al doilea. Cine face primele sondaje la urne și cum se prezintă candidații

Date oficiale, primele exit-poll-uri din turul al doilea. Cine face primele sondaje la urne și cum se prezintă candidații
Date oficiale, primele exit-poll-uri din turul al doilea

24 noiembrie, turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019. Se alege președintele! Date oficiale, exit-poll-uri. Cine face primele sondaje la urne și cum se prezintă candidații?

Primele exit-poll-uri. Cine face primele sondaje la urne și cum se prezintă candidații?

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt cei doi candidați ce duminică, 24 noiembrie, se vor înfrunta în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019. În turul 1 al alegerilor s-au prezentat la vot 51,19% din numărul total de alegători înscriși în listele electorale permanente.

Date oficiale, primele exit-poll-uri din turul al doilea. Cine face primele sondaje la urne și cum se prezintă candidații
Secție de votare

Candidații la funcția de președinte al României nu au participat împreună la nicio dezbatere între cele două tururi. În schimb, ambii au organizat dezbateri și conferințe de presă separate. Lupta continuă, iar rezultatul se va vedea în această seară. Cât despre marele verdict, el va fi dat publicității în această seară, ora 21:00. Biroul Electoral Central a acreditat trei institute să realizeze sondaje la ieșirea de la urne.

Cine face primele sondaje la urne și cum se prezintă candidații?

Ele sunt: Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), Institutul Român pentru Evaluarea și Strategie (IRES) și Grupul de Studii Socio-Comportamentale (Avangarde). Sute de persoane sunt implicate astăzi în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora deschiderii a secțiilor de vot, respectiv 7:00, și până la ora închiderii, anume 21:00.

Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din țară organizate pentru alegeri, pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.

Jocul începe abia în decembrie

Candidatul care a câștigat și turul 2 al alegerilor prezidențiale va trebui să mai aștepte până aproximativ o lună pentru a-și prelua funcția, dat fiind că mandatul de cinci ani al președintelui în funcție încetează în data de 21 decembrie 2019, dată la care noul lider al statului ar trebui să depună jurământul de credință în fața Parlamentului.