Românii care vor să cumpere vechime în muncă trebuie să se grăbească, pentru că se apropie termenul dela care asta nu va mai fi posibil. Așadar, care este data până la care poți cumpăra vechime în muncă. Grăbește-te, nu mai ai mult timp.
Data limită până la care pot fi încheiate contractele pentru cumpărarea de vechime în muncă se apropie de sfârșit.
Astfel, dacă ai în plan să îți mai cumperi vechime în muncă, care să îți folosească la momentul pensionarii, trebuie să iei măsuri cât mai curând.
Românii care vor să acopere o perioadă în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat, din diverse motive, pot face acest lucru și anul acesta.
Tot ce trebuie să faci este să semnezi un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătești o sumă de bani. Chiar și așa, pentru a face acest lucru trebuie să te grăbești, pentru că nu a mai rămas mult timp la dispoziție pentru a-ți completa vechimea pe cartea de muncă.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, stipulează legea.
Data limită pentru a cumpăra vechime în muncă, respectiv pentru a încheia un contract de asigurare prin care să îți plătești retroactiv contribuția de asigurări sociale, este 31 anugust 2023.
Vechimea în muncă maximă care poate fi obținută astfel, prin cumpărare, este de maxim șase ani.
Până acum, 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice pentru cumpărarea de vechime în muncă.
Calculul contribuției de asigurări sociale pentru vechime în muncă se va face în funcție de venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială. Acesta nu are voie să fie mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară la data la care se încheie contractul.