23 dec. 2023 | 09:50

Ce se întâmplă cu centralele termice de apartament în România. Un expert în energie explică de ce nu ar trebui să renunţăm la ele

News
Ce se întâmplă cu centralele termice de apartament în România. Un expert în energie explică de ce nu ar trebui să renunţăm la ele
Centrală termică în România

Uniunea Europeană se îndreaptă către o tranziție energetică semnificativă, iar una dintre măsurile propuse este interzicerea centralelor de apartament pe gaze în următorii ani. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor UE de a standardiza această schimbare la nivel european, experții susțin că România se confruntă cu provocări specifice în aplicarea acestei directive. Care este motivul?

Ce spun specialiștii români despre dispariția centrarelor termice

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, aduce în prim-plan o perspectivă crucială asupra impactului directivei europene care propune interzicerea centralelor de apartament pe gaz în România.

Expertul afirmă că, cel puțin în prezent, aplicarea acestei directive în țară este dificilă, având în vedere resursele semnificative de gaze naturale.

Chiar dacă directiva europeană propusă vizează eliminarea treptată a centralelor de apartament pe gaze, Dumitru Chisăliță subliniază că fiecare țară are particularitățile și modul specific de a gestiona tranziția energetică.

În cazul României, autoritățile sunt chemate să explice situația specifică în care se află țara la Bruxelles și să negocieze modalități de implementare care să țină cont de resursele locale și de necesitățile de securitate energetică ale țării.

„Oricum, vorbim de o directivă și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor.

Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos. Eu sper că autoritățile de la București vor explica această chestiune la Bruxelles.

Trebuie să expună situația particulară în care ne aflăm și să dăm de înțeles că nu tot ce se decide acolo este aplicabil și în România“, a explicat expertul pentru „Adevărul.

CITEȘTE ȘI: Gata cu centralele termice de la 1 ianuarie 2024? Anunţul Comisiei Europene despre sistemele de încălzire admise

Cea mai fericită situație în care se va amâna interzicerea centralelor în România

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, militează pentru o abordare flexibilă în ceea ce privește implementarea directivei europene referitoare la interzicerea centralelor de apartament pe gaze.

Cu scopul de a-și proteja interesele energetice, Chisăliță propune o derogare sau amânare pentru România, țara fiind într-o situație diferită față de alte state membre ale UE.

Specialistul susține că schimbarea radicală la centrale electrice ar implica o redimensionare masivă a rețelelor electrice naționale, cu provocări tehnice și economice de neimaginat.

În plus, el subliniază că România a făcut progrese semnificative în reducerea emisiilor de carbon în anii ’90 și că o tranziție treptată și naturală ar fi mai fezabilă.

”Nu văd cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h, chiar 30 kW/h la locuințele mai mari, iar acum consumul pe gospodărie este de 1 sau 2 kW/h.

Asta însemnă o redimensionare de proporții de neimaginat a rețelelor electrice din toată țara. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat.

Ca o concluzie, trebuie să ne jucăm cartea, să ne expunem punctul de vedere, să explicam că avem alte resurse și să amintim că în anii ’90 am bătut recordul scăzând emisiile de carbon chiar și de șase ori. Sigur, se vor putea impune reguli, dar numai la noile proiecte, cred eu.

Ușor, ușor, dar într-un mod natural, vom putea intra și noi în acest curent european“, a precizat expertul.

CITEȘTE ȘI: Anunţ pentru românii cu centrale termice de apartament. Taxa pe care o vor putea plăti în plus

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Alexandru Ciucu nu se mai ascunde. Cum e viața lui amoroasă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Elena Udrea este devastată. Anunț din închisoare: Te iubesc cel mai mult pe lumea asta!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro