Data limită până la care trebuie tunsă vița de vie primăvara. Așa vei avea o recoltă bogată

de: Ștefan R. Apostol
05 04. 2023

Cultivarea strugurilor a fost o tradiție îndelungată în multe grădini casnice. Grădinarii se bucură cu adevărat de gustul proaspăt al strugurilor cultivați acasă. Cu toate acestea, munca de întreținere a viței de vie poate fi o provocare. Ca și în cazul altor culturi pomicole, vița de vie are nevoie de plivit, fertilizare, control al insectelor și al bolilor și tăiere adecvată pentru a asigura o recoltă generoasă. Așa că, hai să vedem care este data limită până la care trebuie tunsă vița de vie primăvara. Așa vei avea o recoltă bogată!

Principiile de bază ale tăierii viței de vie din curtea din spate

Pregătirea corectă a viței de vie este esențială pentru a menține dimensiunea, forma și productivitatea plantelor. Dacă sunt lăsate nesupravegheate, vițele de vie pot deveni indisciplinate, iar fructificarea va fi slabă din cauza supraproducției de vegetație. În primii doi ani, este important să stabiliți ce sistem să utilizați și să tăiați vița-de-vie în consecință.

„Atunci când vița de vie este matură, tăierea poate presupune să se ocupe de o cantitate considerabilă de vegetație. Acest lucru va necesita o anumită îndemânare pentru a tăia în mod corespunzător, pentru a gestiona eficient frunzele și pentru a menține o producție adecvată de fructe an de an.

În plus, soiul de struguri și sistemul de spalier sau de arboret utilizat vor determina amploarea tăierii care este necesară.”, spune specialiștii în viticultură.

Un alt aspect important, pe lângă alegerea soiurilor pe care le vreți și care, bineînțeles, se pretează la sol, este modul în care vița de vie este tăiată, și mai ales când. În cazul nostru vorbim de data limită până la care trebuie tunsă vița de vie primăvara. Așa că, citește mai departe și află despre ce este vorba.

Vezi și: Ce se face la viţa de vie în septembrie şi octombrie. Detaliul care îţi asigură o producţie bogată de struguri

Care este data limită până la care trebuie tunsă vița de vie primăvara

Toate trestiile în vârstă de un an care au crescut de-a lungul cordonului vor fi tăiate, fie pentru a obține pinteni cu trei până la cinci noduri ca lemn de rod, fie pinteni de reînnoire cu un nod ca lemn vegetativ.

Capătul tăiat al pintenului trebuie să aibă un diametru de cel puțin mărimea unui creion. Pintenii de reînnoire produc lăstari vegetativi care sunt folosiți pentru lemnul fructifer din anul următor. În mod normal, se consideră că vița de vie este matură și pe deplin productivă în anul trei.

„Tăierea de repaus vegetativ ar trebui să fie finalizată începând cu sfârșitul lunii februarie până în martie. Lemnul de un an (creșterea din vara precedentă) trebuie tăiat până la trei până la cinci noduri pe pinten.

Pintenii ar trebui să fie spațiați uniform de-a lungul cordonului. Primvăra, cel mai bun moment de a tăia vița de vie este în luna martie, cel târziu aprilie. În aceste luni temperatura medie zilnică este de cel puțin 10 grade grade.”, spun specialiștii.

Vezi și: Cum se taie corect vița de vie în verde. Doar așa vei avea mai mulți struguri pentru vin

Stabilirea numărului de muguri care trebuie reținuți pentru fructificare va depinde de cât de multă creștere vegetativă a avut loc în anul precedent. Puteți folosi diferite abordări pentru a determina numărul de muguri de rod. Cu orice sistem de tăiere, cel puțin 85-90% din lemnul de un an va fi îndepărtat în timpul tăierii de repaus.

Acest lucru va permite viței de vie să își mențină structura, să distribuie încărcătura de fructe de-a lungul cordoanelor și să îmbunătățească calitatea fructelor. La vița de vie de trei ani, sau mai bătrână, se vor păstra aproximativ 40-50 de muguri.

Acum că am stabilit care este data limită până la care trebuie tunsă vița de vie primăvara, credem că ar fi cazul să vorbim de ustensilele de care ai nevoie pentru a face asta.

Care sunt uneltele folosite pentru vița de vie?

Uneltele de mână, cum ar fi foarfecele de crengi, foarfecele de mână și ferăstrăul de mână, pot fi folosite pentru a îndepărta în mod eficient tot lemnul nedorit din vița de vie. Selectați unealta potrivită pentru a îndepărta lemnul cât mai curat posibil pentru a evita rănirea inutilă a plantei.

Foarfecele de mână poate fi folosit pentru a îndepărta eficient lemnul de un an. În cazul în care lemnul are doi sau trei ani, se sugerează utilizarea unui foarfece de crengi sau a unui ferăstrău pentru a tăia lemnul mai greu.

Vezi și: Lacrimi de viță de vie, un leac băbesc uitat. Ce beneficii miraculoase are pentru sănătate

Concluzie

Învățarea de a stăpâni arta și știința tăierii viței-de-vie necesită timp și practică. Asigurați-vă că vița de vie este tăiată în fiecare an pentru a menține dimensiunea și forma viței de vie, pentru a maximiza producția de fructe și pentru a crește calitatea generală a fructelor, acum că ai aflat și care este data limită până la care trebuie tunsă vița de vie primăvara.