Cum tai corect vița de vie în verde. Urmând această procedură, vei avea mulți struguri pentru vin, deoarece planta se va dezvolta armonios. Dacă vrei să obții o recoltă bogată la toamnă, trebuie să știi cum să îngrijești vița de vie în mod corespunzător, iar una dintre practicile extrem de utile este tăierea în verde a viței de vie.
Tăierea viței de vie în verde presupune, de fapt, un întreg complex de lucrări, și anume, plivitul lăstarilor, copilitul, carnitul lăstarilor. Aceste lucrări trebuie efectuate însă în sezonul de vegetație și ele sunt foarte necesare, având în vedere ritmul accelerat de creștere: lăstarii cresc anual cu 2-3 metru și îngreunează mult lucrările de întreținere, crescând și riscul apariției bolilor specifice și afectând, în cele din urmă fructele. Acestea din urmă se vor coace mai greu și nu vor fi atât de abundente.
Tăierea viței de vie în verde se începe deci cu plivitul lăstarilor. Aceasta este una dintre cele mai importante lucrări, deoarece se vor elimina acele coarde inutile, care consumă din substanțele nutritive ale plantei și împiedicând lumina să ajungă optim la ciorchini.
Astfel că dacă plivești ramurile inutile, pe butuc vor rămâne doar acelea care ajută la creștere și la dezvoltare. Trebuie să rămână și o parte din lăstarii sterili, îndepărtându-se surplusul de lăstari atunci când ajung la lungimea de 20 cm. Lucrarea asigură un plus de calitate și cantitate rodului.
Al doilea procedeu din tăierea în verde a viței de vie este copilitul, operațiune mult mai necesară în cazul soiurilor care de îndesesc mult. Copilitul asigură o mai bună circulație a aerului și ajută la prevenirea apariției bolilor grave, precum mana sau făinarea.
Copilitul se aplică din anul II de la plantare și se va face doar la nevoie, adică în cazul în care se dezvoltă lăstari secundari. Copilitul presupune îndepărtarea lăstarului copil de la punctul de inserție de pe cel principal.
Nu în ultimul rând, carnitul viței de vie este o operațiune care face parte din procesul de tăiere a viței de vie în verde. Carnitul se execută și la soiurile susținute pe spalieri, dar și la cele pe araci. Manevra trebuie făcută când lăstarii care sunt pe rod depășesc lungimea de 1.4 metri și au depășit de mult sistemul de susținere sau aracii.
Prin efectuarea carnitului, lumina va ajunge mai bine la ciorchini, iar aerul va circula mult mai repede, ajutând și la reducerea umidității. Într-un singur sezon, lucrarea trebuie repetată de 2-3 ori și se va face manual, cu o foarfecă sau secera sau cu o mașină special montată pe tractor.