Data limită până la care se poate lua ziua liberă pentru autorecenzare. Anunțul pe care trebuie să îl afle toți angajații din România

Data limită până la care se poate lua ziua liberă pentru autorecenzare. Anunțul pe care trebuie să îl afle toți angajații din România
Cât timp aveți pentru a vă lua ziua liberă după efectuarea autorecenzării online

Românii care fac autorecenzarea online primesc o zi liberă de la muncă, iar angajatorii sunt obligați prin lege să le-o acorde. Cu toate acestea, există un anumit interval de timp de la autorecenzare în care angajații pot beneficia de ziua liberă. Care este aceasta?

În ce interval de timp pot beneficia angajații de ziua liberă?

Din fericire pentru români, termenul pentru încheierea primei etape de autorecenzare s-a prelungit. Formularul online poate fi completat acum până pe data de 27 mai. De asemenea, în actul normativ se regăsesc regulile recensământului ce prevăd un interval în care poate fi cerut ziua liberă plătită.

Prin urmare, românii pot beneficia de liberul plătit în cel mult 12 luni de la data autorecenzării. Veți avea nevoie de codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, pentru a dovedi autorecenzarea online. Acest cod va fi generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular în parte.

„La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Cum se face corect autorecenzarea

Autorecenzarea se poate face foarte simplu în doar doi pași. Orice persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România și care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni se poate autorecenza.

În primul rând, accesați platforma de autorecenzare și completați formularul de pre-înregistrare pentru dumneavoastră și pentru membrii gospodăriei din care faceți parte. Chestionarul se completează în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului.

În al doilea rând, persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale, pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare, vor primi un link la adresa sau adresele de email indicate. Fiecare link vă va conduce la chestionarul individual de recensământ.

După completare, la finalul chestionarului veți apăsa pe butonul „Finalizare”, iar chestionarul este transmis în baza de date a recensământului. Autorecenzarea se poate face online pe site-ul https://autorecenzare.insse.ro/ .

Citește și: Anunţ pentru toţi românii care fac autorecenzarea după 16 mai 2022. Ce se întâmplă cu ziua liberă