Data la care Bulgaria trece la moneda Euro. Este oficial, anunțul zilei la granița cu România

Data la care Bulgaria trece la moneda Euro. Este oficial, anunțul zilei la granița cu România
Bulgaria trece la moneda euro

Bulgaria a anunțat că o să adopte moneda unică euro în anul 2024, fără să treacă printr-o perioadă de tranziție. „Vor fi îmbunătăţite condiţiile de creditare a ţării şi a mediului de afaceri. Ţara va deveni mai atrăgătoare pentru investitorii străini”.

Data la care Bulgaria trece la moneda Euro

Țara noastră o să înceapă procesul la aderare la zona euro după anul 2024. Însă Bulgaria o să adopte oficial moneda euro la data de 1 februarie 2024, potrivit unui plan de aderare al Consiliului național de coordonare sub președinția guvernatorului Băncii Naționale și ministrului de Finanțe, ce marchează principalele etape ale procesului de aderare.

Bulgaria este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. Ea a fost admisă împreună cu Croația în mecanismul ERM-2, un prag obligatoriu pentru adoptarea euro, în iulie 2020.

Dimităr Radev, copreşedintele Consiliului şi guvernatorul băncii naţionale a Bulgariei, a spus că nu o să exista nicio perioadă de tranziţie, iar aderarea va începe, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2024. Prin urmare, moneda naţională şi euro vor circula în același timp de o lună, leva urmând să fie retrasă la începutul lunii februarie.

Schimbarea levei o să fie realizată la cursul fix al monedei naţionale menţinut în cadrul Consiliului monetar, un euro valorând circa 1,95 leva.

”Bulgaria va deveni mai atrăgătoare pentru investitorii străini“

Planul o să fie dispus mai multor dezbateri politice şi are regulile de recalculare a preţurilor, procedurilor de schimb, dar și tarifelor şi depozitelor bancare. Mai mult decât atât, Consiliul de coordonare o să lanseze o companie naţională de informare a cetăţenilor, mediului de afaceri şi instituţiilor.

În pofida schimbărilor politice, procesul de aderare este ireversibil, consolidând cadrul politic şi accelerând procesul de modernizare a ţării, a spus Dimităr Radev.

„Majoritatea covârşitoare a cetăţenilor sprijină integrarea europeană şi consideră că introducerea monedei comune va amplifica beneficiile acesteia. Vor fi îmbunătăţite condiţiile de creditare a ţării şi a mediului de afaceri. Bulgaria va deveni mai atrăgătoare pentru investitorii străini“, spune Dimităr Radev.

De menționat este că țara noastră o să înceapă procesul de aderare la zona euro după anul 2024. La începutul anului, premierul Florin Cîţu a spus că România ar adopta moneda unică europeană abia în 2027-2028.

Bulgaria este o țară din Europa de Sud-Est. Ea se învecinează cu România la nord, Serbia și Macedonia la vest, Grecia și Turcia la sud, iar la est are ieșire la Marea Neagră. Bulgaria are un teritoriu de 110.994 km², fiind 14-a țară ca mărime din Europa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI