01 mart. 2022 | 20:20

Data în care trecem la ora de vară în 2022. Vom dormi o oră mai puțin

Utile
Data în care trecem la ora de vară în 2022. Vom dormi o oră mai puțin
Când trece România la ora de vară?

Care este data care marchează o nouă oră? Când vom seta ceasurile cu o oră înainte și vom trece astfel la ora de vară? Inițial, fiecare țară din UE și-a definit propria dată de schimbare a orei, dar din 2002 s-a deschis simplificarea lucrurilor. Astfel, schimbul ceasurilor în interiorul Uniunii Europene a fost de atunci într-o altă armonie. Ce mituri despre inventatorii orei de vară există? Toată lumea trebuie să le știe!

Când vom trece la ora de vară: mituri despre inventorii ei

Fiecare țară a avut inițial propria dată de schimbare a orei, dar din anul 2002 s-a hotărât o armonie în acest sens, iar mai apoi lucrurile s-au simplificat în interiorul Uniunii Europene. Se crede că Benjamin Franklin a inventat ora de vară pentru că în cadrul unui eseu îi îndemna pe parizieni să se culce mai devreme.

În realitate, William Willmet a făcut acest lucru în timp ce călărea dimineața devreme. Constructorul spune: „Dacă ceasurile din Marea Britanie ar avansa cu 80 de minute din aprilie până în octombrie, britanicii s-ar putea bucura de mai multe ore de soare.”

Bărbatul a cheltuit o avere încercând să convingă parlamentul britanic să adopte această practică, dar a murit fără să-și vadă visul împlinit. Germanii au fost primii care au adoptat ora de vară în anul 1916, pentru a economisi energie în timpul Primului Război Mondial.

Unele părți din Canada începuseră să respecte deja acest orar încă din 1908, dar Germania este totuși cunoscută oficial ca fiind prima țară care a aderat la această practică. Nu toate țările o respectă! Cele de sub ecuator nu au vreo schimbare de timp pentru că orele de soare variază rar de la un sezon la altul. La fel este și în cazul Africii, Arizona, Hawaii, părți din Quebec sau Saskatchewan.

Când se va face trecerea?

Țara noastră continuă și în anul 2022 cu două fusuri orare. În lunile în care se luminează mai devreme putem dormi mai mult, iar în sezonul cald, când soarele stă pe cer până mai târziu, dormim mai puțin. Trecerea se va face în ultimul weekend din luna martie, adică pe 27 ale lunii, când orele 03:00 devin orele 04:00.

Acest lucru este resimțit de organism pentru că dormim mai puțin și implicit ne trezim mai devreme decât am făcut-o în lunile friguroase. Desigur că acest obicei este deja unul obișnuit pentru români, așa că schimbările se vor resimți puțin, dar totul va reveni la normal într-un scurt timp.

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”