Daniel Funeriu îl pune la zid pe Selly! “O maimuță încălțată și needucată cu figuri în cap”

Daniel Funeriu îl pune la zid pe Selly! “O maimuță încălțată și needucată cu figuri în cap”
Daniel Funeriu îl pune la zid pe Selly! “O maimuță încălțată și needucată cu figuri în cap”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, l-a pus la zid pe vloggerul Selly după ce acesta a spus într-un mesaj pe Youtube că școala nu te pregătește decât pentru anii 1990. Inițial, fostul ministru a dat replica crezând că Selly se referă la anii 1900, nu la 1990, dar a spus că argumentația sa rămâne valabilă.

Daniel Funeriu l-a pus la zid pe Selly! “O maimuță încălțată și needucată cu figuri în cap”

Volggerul Selly a spus într-un mesaj pe Youtube că ”ai ieșit pe poarta liceului în 2020, perfect pregătit pentru anul 1990”, lucru cu care fostul ministru al Educației Daniel Funeriu nu a fost de acord.

Cum adică școala de azi te pregătește pentru 1900 nu pentru 2020? S-a schimbat teorema lui Pitagora și eu nu știu? A schimbat tik-tok derivata lui X pătrat și nu ne-a spus? Deschid cartea de chimie și văd acolo chimie organică, ADN și proteine, înțelese în ultimii 50 de ani, nu teoria flogisticului sau alchimie.

Videoclipul lu Selly despre învățământul românesc a făcut furori pe Youtube
Videoclipul lu Selly despre învățământul românesc a făcut furori pe Youtube

Finanțele sunt despre plus și minus

Fizica ne învață despre ultimele descoperiri, geografia… ce să mai zic: tot Everest e cel mai înalt vârf, iar când mă uit pe hartă văd Pacificul tot la locul lui. Harta României e cea din 2020, iar istoria medievală cam tot aia. La sociologie se învață nediscriminarea, nicidecum că femeile nu au drept de vot, ca pe la 1900. Văd răsmeriță că nu se face educație financiară și conduită preventivă. Really? Finanțele personale sunt, de când lumea, despre plus, minus, înmulțit și împărțit și ceva calcul banal de dobânzi. Adică aritmetică de clasa a 5-a.

Aaa, și cumpătare. Conduita preventivă (a mașinii, nu a skate-ului) se învață la școala de șoferi, nu la ciclul primar. Iar însușirea ei e mai probabil să fie făcută de un tânăr care a învățat la școală disciplina decât de o maimuță încălțată și needucată cu figuri în cap. Măi copii: puneți mâna pe carte, ascultați-vă profesorii și învățați pe rupte. Dacă mergeți la școală, nu acumulați absențe, învățați 3-4 ore zilnic acasă, faceți sport, nu beți, nu fumați, nu vă drogați, trust me: o să vă fie bine. Dacă nu faceți asta, dar dați zilnic vina pe școală, pe profesori, pe ministru, pe societatea asta nașpa, riscul e mare ca, dacă nu deveniți vedete de tiktok, să o dați sever în bară”, a scris Funeriu pe contul personal de Facebook.

Clipul postat de Selly a făcut furori pe Youtube

Clipul lui Selly, postat pe 30 iunie, a adunat peste 1,3 milioane de viziualizări și a intrat rapid în topul clipurilor aflate în trending pe România. Este pentru prima dată când un clip despre Educație și problemele din Educație intră în acest top al YouTube.

Sunt aceleași materii la care înveți aceleași lucruri și din cauza asta atunci când ajungi la 18-19 ani și ieși pentru ultima dată pe poarta liceului, cu bacul luat și cu diplomă de absolvire în mână când termini liceul se presupune că ai stat 12 ani în tot sistemul acesta de învățământ ca să fii pregătit pentru viață, ca să fii pregătit pentru viitor.

În liceu nu se învață lucuri cu adevărată aplicabilitate

Ai ieșit pe poarta liceului în 2020, perfect pregătit pentru anul 1990.Asta gândindu-te că era actual ce se preda atunci, dar nu prea cred. Gândiți-vă la câte meserii noi au apărut în ultimii 20-30 de ani: de la programator, la IT-st, vlogger și așa mai departe. Gândiți-vă câte meserii au devenit inutile între timp și gândiți-vă cât de puține lucruri cu adevărată aplicabilitate în viața reală, în viața de zi cu zi, învățați de fapt în liceu”, spune, printre altele, Selly.

Daniel Funeriu îi pune la zid și pe cei care sunt de acord cu Selly

Fostul ministru al Educației i-a taxat și pe liderii de opinie care au aplaudat atitudinea lui Selly. ”Iar liderilor de opinie care cad în fund aplaudând de fiecare dată când aud soluțiile vreunui adolescent răzvrătit, le spun: oameni buni, voi chiar nu aveți minte? Pentru că voi faceți asta, România e campioană mondială la găsit soluții inutile la probleme inexistente. Dacă greșim diagnosticul – și asta facem- tratamentul sigur va eșua.

Da, tinerii întotdeauna au vrut să schimbe lumea și e foarte bine așa! Să-i încurajăm! Să nu uităm însă că lumea a fost schimbată în bine de capete luminate și minți educate! Așadar, să-l felicităm pe Selly pentru că a militat pentru organizarea bacului, să-l felicităm că a luat bacul și a făcut bani ca influensăr (pe el se pare că școala l-a pregătit pentru 2020!) dar când vine vorba de adevăratul diagnostic și adevărate soluții pentru educație să ne uităm la ce spun Mircea Miclea, Dragos Iliescu și alții care înțeleg și pot mai multe decât ridicola întrebare la ce-mi servesc în viață integralele? Și să-i lăsăm pe adolescenți să facă ceea ce și noi am făcut la vârsta lor: să se răzvrătească.

Cărțile de matematică de clasa a IX-a din Germania sunt făcute în 1946

Oups… noi ne-am răzvrătit împotriva comunismului. Unii dintre cei de acum par să se răzvrătească împotriva școlii… PS: Averea bunei educații a lui Teodor Baconschi e un foarte bun început dacă vă interesează o viziune bine construită despre educație.

PPS: (LE): înțeleg că simpaticul Selly a spus 1990, nu 1900. Argumentația nu se schimbă cu nimic. Manualul de matematică de clasa a XI-a din Germania al fiicei mele a fost conceput în… 1946”, a mai scris Daniel Funeriu. Daniel Funeriu a fost ministru al Educației în perioada 2009-2012, în Guvernul Emil Boc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI