Dăncilă, ”somată” de Asociația Internațională a Procurorilor: Cum l-au lăudat pe Lazăr

Dăncilă, ”somată” de Asociația Internațională a Procurorilor: Cum l-au lăudat pe Lazăr

Dăncilă a primit o scrisoare din partea Asociației Internaționale a Procurorilor prin care i se atrage atenția asupra situației Justiției din România. În plus, oficialii AIP îi i-au apărarea lui Lazăr.

Deja de câteva luni, guvernarea PSD-ALDE în frunte cu Tudorel Toader încearcă să-l înlocuiască pe Augustin Lazăr din poziția de procuror general. În acest scop, au pus o presiune majoră pe președintele țării, dar acesta refuzat în mai multe rânduri să se arunce la o astfel de decizie agresivă.

”Nu îl voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Face o treabă foarte bună acolo, sunt mulțumit de treaba pe care acesta o face, iar așa-zisa evaluare făcută de ministrul Justiției nu satisface rigorile legii”, a afirmat președintele Iohannis.

Dacă ai considerat că Lazăr nu are parte de suficient de multă susținere, Dăncilă tocmai s-a bucurat de recepția unei scrisori din partea Asociației Internaționale a Procurorilor sau AIP. Printre altele, documentul oficial atrage atenția asupra faptului că procurorul general al României este foarte respectat în comunitatea internațională a breslei din care face parte.

Având în vedere că vorbim de un organism internațional care ține de statul de drept, în același document, Dăncilă a fost somată în privința direcției spre care se îndreaptă justiția de la noi. ”AIP este îngrijorată că profesorului Lazăr, care este foarte respectat de procurori la nivel internațional, a trebuit să îi fie contestată în acest mod poziția, când, așa cum președintele Iohannis a conștientizat, face o treabă foarte bună, mai ales în zona anti-corupției”, arată mesajul Asociației.

În privința modificărilor aduse legilor Justiției, ”AIP simte că trebuie să își exprime îngijorarea generală cu privire la impactul pe care modificările legislative recente îl au în țara dumneavostră asupra drepturilor consacrate ale procurorilor și asupra siguranței mandatelor de conducere”, arată scrisoarea.

„Va invităm respectuos, prin urmare, să va asigurați că orice schimbări aduse sistemului judiciar nu afectează abilitatea procurorilor de a-și îndeplini îndatoririle profesionale, că posturile lor sunt sigure și că ei să nu suferă consecințe nefaste din simplul motiv că își fac treaba”, se continuă în documentul AIP, semnat de secretarul general Han Moraal.