Premierul Viorica Dăncilă se află în aceste zile la Bruxelles, unde a avut parte de câteva critici la adresa planurilor de viitor ale guvernului de la București. În modul său specific, a reacționat agresiv.
La scurt timp după ce premierul României a luat cuvântul la Bruxelles pentru a prezenta prioritățile țării noastre din poziția de președinte al Consiliului UE, europarlamentarul ALDE Guy Verhofstadt a ținut să spună câteva cuvinte. Belgianul a criticat intențiile guvernului de a da ordonanța pentru amistie și grațiere, cu mențiunea că, astfel, va scăpa de justiție ”peștele cel mare”. „Faceți curățenie. Fără compromisuri cu forțele corupte”, i-a transmis el lui Dăncilă.
În mod previzibil, Guy a făcut referire și la ignorarea cu brio a recomandărilor Comisiei de la Veneția. El a amintit că, deși la București i s-au dat asigurări că legislația penală va ține cont de avizul Comisiei de la Veneția, „nici măcar una dintre aceste promisiuni nu a fost respectată”, România înscriindu-se, mai degrabă, pe „calea proastelor practici” ale guvernelor Ungariei și Poloniei.
Verhofstadt a avertizat și liderii ALDE de la București că formațiunea sa „nu va merge în alegeri cu asemenea parteneri”, dacă aceștia vor susține astfel de măsuri, conform Hotnews.
După respectivul set de circumstanțe, Dăncilă a ieșit din nou la tribună pentru a oferi o reacție agresivă și gratuită, deși Guy Verhofstadt părăsise sala de ședințe. „Niciun român nu poate să spună că Guvernul a luat o decizie împotriva Justiției”, a susținut premierul Viorica Dăncilă, ca răspuns la criticile mai multor eurodeputați privind ofensiva puterii de la București asupra sistemului judiciar.
„Nu am niciun act normativ pe masa guvernului”, referitor la amnistie, a adăugat premierul, completând însă că „trebuie să protejăm cetățenii afectați de protocoalele secrete”. Cu alte cuvinte, o astfel de ordonanță este departe de a fi exclusă.
Ca o referire directă la afirmațiile lui Verhofstadt, premierul României l-a acuzat pe acesta că încearcă să ”inducă” românilor propriile convingeri. „Mă așteptam ca un lider de grup politic să vină cu propuneri de agenda europeană, nu probleme interne ale unei țări care a preluat președinția Consiliului UE. Aș vrea să știu ce reproșează Verhofstadt Guvernului României? Îi solicit să-i lase pe români să hotărască singuri, să nu încerce să inducă propriile convingeri pentru români”, a spus ea.