Cabinetul Dăncilă spune nu legalizării relațiilor între persoane de același sex (homosexuali, lesbiene, bisexuali și transgen). Într-un punct de vedere transmis de Guvern se arată că reglementarea parteneriatului civil în România nu este obigatorie în Europa.
Senatorii au respins, pe 18 martie, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de același sex puteau încheia un parteneriat civil. Deputații sunt însă cei care vor avea ultimul cuvânt de spus pe această temă. Între timp, Guvernul României și-a exprimat opinia cu privire la legalizarea relațiilor între homosexuali și se pare că nu a ținut cont de faptul că referendumul pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex a picat.
„Din punct de vedere al dreptului european, reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerinţă europeană, ci cade exclusiv sub incidenţa reglementărilor naţionale ale statelor membre”, se arată în punctul de vedere transmis de cabinetul Dăncilă.
„Parteneriatul civil ține de un domeniu care, cel puțin deocamdată, nu este supus reglementării la nivelul Uniunii Europene, fiecare stat membru având libertatea de opțiune în privința unei astfel de reglementări”, transmite Guvernul, care precizează că Parlamentul și-a exprimat deja opțiunea de politică legislativă în ceea ce privește relațiile de familie prin adoptarea Codului Civil, care reglementează „ca unica formă de conviețuire recunoscută, căsătoria între persoane de sexe diferite.”
„Având în vedere considerentele menţionate, Guvernul nu susține adoptarea acestor inițiative legislative”, se arată în încheierea punctului de vedere cu privire la legalizarea relațiilor între homosexuali.
La referendumul pentru redefinirea familiei din 6-7 octombrie 2018 au votat doar 21,10% dintre alegători, astfel că nu a putut fi validat. Dintre cele 18.279.011 de persoane înscrise pe lista pentru referendumul de revizuire a Constituţiei s-au prezentat la urne 3.857.308. Pentru validare era necesară o prezență la vot de cel puțin 30%.