Fostul număr unu mondial Simona Halep a primit pe 11 septembrie o suspendare de patru ani din tenis pentru două infracțiuni de dopaj. Imediat după anunț sportiva a reacționat, la fel și alți exponenți din sportul internațional. Pe plan local reacțiile au fost extrem de dure, iar Dana Budeanu nu a ezistat să aibă reacţie după verdict, mai ales la adresa echipei sportivei românce.
Sportiva, care va împlini pe 27 septembrie 32 de ani, a fost suspendată provizoriu în octombrie anul trecut, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanță care stimulează sângele, decizia venind după US Open-ul din 2022.
Află aici despre: Marea gafă comisă în scandalul de dopaj. Ce a omis să spună și cum s-a justificat la audieri
În luna mai, dubla campioană de Grand Slam la simplu a fost acuzată de o a doua încălcare a reglementărilor antidoping, legată de nereguli în pașaportul său biologic al sportivilor (ABP).
Ambele acuzații au fost confirmate de un tribunal independent, conform comunicatuli emis de ITIA pe 11 septembrie.
Conform deciziei, Halep, care a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, nu va mai putea juca tenis profesionist până la 6 octombrie 2026.
La scurt timp după ce a fost publicat comunicatul ITIA, Halep a anunțat că va face apel la decizie
”Astăzi (marți – n.r.), un tribunal din cadrul programului antidoping din tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă.
Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, cu bună știință sau intenționat, vreo substanță interzisă.
Am refuzat să accept decizia lor de suspendare timp de patru ani. Intenționez să fac apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.”
Un tribunal independent, care a ascultat mărturiile lui Halep, câștigătoare a titlurilor de simplu de la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019, s-a reunit la Londra în perioada 28-29 iunie.
La 11 septembrie, tribunalul, care a audiat, de asemenea, probe de la experți științifici și a analizat aproximativ 8.000 de pagini de dovezi, a confirmat că Halep a comis ”încălcări intenționate în cadrul programului antidoping al tenisului”.
Una dintre acestea a fost utilizarea Roxadustatului descoperit în proba de urină de la US Open 2022, cealaltă încălcare având la bază recoltarea și analiza a 51 de probe de sânge furnizate de Halep în cadrul programului ABP.
Roxadustat este o substanță care poate fi folosită în mod legitim pentru a trata anemia. Dar se află, de asemenea, pe lista de interdicții a Agenției Mondiale Anti-Doping, deoarece este considerat un agent de dopaj sanguin, care crește hemoglobina și producția de globule roșii.
Pe lângă personalitățile din sportul alb din România, precum Ilie Năastase, Marius Copil, Ion Țiriac, și din presă (vezi reacția lui Cristian Tudor Popescu), toate împotriva deciziei ITIA, au apărut și reacțiile dure la adresa Simonei, iar printre cei care au făcut astfel de declarații se numără Nick Kyrgios, care o face praf pe Simona Halep și Serena Williams:
”8 este un număr mai bun! O astfel de dezamăgire atunci când descoperi că parcă jumătate dintre eroii tăi din zilele tale de sport trișau.
Pur și simplu atât de frustrant și face ca sportul să fie atât de prost – nu este o luptă corectă și te face să te întrebi câți trec neobservați (cred că probabil foarte mulți)”, scria Serena Williams.
Pentru context, Williams a fost învinsă de Halep în finala de la Wimbledon 2019, în timp ce mergea pentru al optulea său titlu la All England Club.
Dar, așa cum era de așteptat, a apărut și o reacţie după verdictul primit de Simona Halep, semnată de Dana Budeanu, publicată pe contul acesteia de Instagram, scriind un sigur comentariu, ”Au ars-o la marea meserie”.
A doua acuzație, referitoare pașaportul bilogic, Karen Moorhouse a explicat că sistemul de pașaport biologic este conceput pentru ”monitorizarea pe termen lung a indicatorilor sangvini ai unui sportiv, cu scopul de a identifica neregulile care ar putea indica dopajul”.
Halep a susținut că experții au descoperit că a luat din greșeală un supliment contaminat.
Dar ITIA a declarat marți că, deși tribunalul a acceptat că Halep a luat un supliment contaminat, aceștia au stabilit, de asemenea, că ”volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de Roxadustat găsită în proba pozitivă”.
„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent.
ITIA a urmat procesele corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană – în conformitate cu codul mondial antidoping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului.
Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise.”, a declarat marți Directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse.
Citește asta: A apărut motivarea celor de la ITIA. Cine i-a dat suplimentul contaminat
Moorhouse a precizat că, având în vedere ”interesul public semnificativ”, decizia completă în cazul lui Halep ”va fi publicată în timp util”.