Daea și-a inaugurat cultura de sparanghel cu mult fast. A organizat chiar și o slujbă religioasă și a avut invitați de prestigiu.
„Este o cultură inedită pentru țară. Mă bucur că s-a luat această decizie de a se cultiva o plantă perenă, care are o valoare pe piață și care se valorifică foarte bine pe terenul din comuna Băneasa. E un moment de satisfacție”, a declarat Daea.
Petre Daea, ministrul Agrculturii, a inaugurat o cultură de sparanghel care se întinde pe 140 de hectare și cu care se lauda că va crește ajutoarelor de stat pentru fermierii care se încumeta să semene astfel de culturi.
Proprietarul care a investit două milioane de euro în cultură este germanul Joseph Jacobs, a carui familie se ocupă cu cultivarea sparangherului de 70 de ani.
Sparanghelul va fi vandut în șapte supermarketuri din România, printre care Carrefour, Kaufland, Selgros, Metro, dar și în restaurante franțuzești, precum și pe piețele din Germania.
Cea mai mare cultură de sparanghel, adică cea a lui Petre Daea se află în comuna Frasinu, din judeţul Giurgiu și cuprinde peste 140 de hectare de sparanghel.
„Avem 35 de hectare de sparanghel alb şi aproximativ 125 de sparanghel verde. El creşte sub folie, câte șase-șapte bucăţi într-un loc. Ma astept la o cultură de 400-700 de tone”, a declarat Adrian Rusu, administratorul culturii.
În prezent, APIA oferă trei tipuri de ajutoare pentru cei care cultivă sparanghel dintre care două presupun acordarea a 70 de euro pe hectar și încă o subvenție mai mare. Cu atfel de ajutor, ministrul Agriculturii bagă mâna în foc că oricine poate începe o afacere.
„Schema unică de plată pe suprafaţa 102 euro pe hectar. Sperăm noi să crească, a declarat Petruta Hanganu, directorul APIA Giurgiu.
Prețul sparanghelului de import poate ajunge în magazinele din România și la 20 de lei legătura, în timp ce în restaurantele românești o porție de sparanghel costă 40 de lei.