Premierul Viorica Dăncilă încearcă să pună bețe-n roate summitului de la Sibiu. Dacă ea n-a fost invitată la eveniment (nici n-ar fi trebuit), nu-i lasă să meargă nici pe miniștrii Meleșcanu și Ciamba.
Cei doi ar trebui să fie prezenți la summitul de la Sibiu pentru că, spre deosebire de Viorica Dăncilă, ei reprezintă două ministere direct implicate în chestiunile care se vor discuta în cadrul evenimentului.
Mai exact, Teodor Meleșcanu este reprezentantul Ministerului de Externe, iar George Ciamba este ministrul Afacerilor Europene. Inițial, amândoi își anunțaseră prezența la summit, dar apoi, a intervenit Dăncilă, care le-a făcut alt program, și lor și altor miniștri.
La acest summit, trebuie să participe șefii de stat și de guvern, dar, când apare această sintagmă, nu înseamnă că trebuie să participe și șeful statului și premierul. Este necesară doar prezența unui singur reprezentant, iar în cazul României, atribuția îi revine lui Klaus Iohannis, pentru că e președintele țării, deci are cea mai înaltă funcție politică.
Nu suntem Marea Britanie, să ne trimitem premierul la toate evenimentele externe.
Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important, la agenda strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene, ne întâlnim pentru a da optimism, speranţă, cetăţenilor europeni, acum, în pragul alegerilor europene. Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă, a declarat Klaus Iohannis.
Premierul României s-a arătat nemulțumită că de la acest summit au fost uitați „tocmai cei care au muncit pentru România”.
Am văzut programul, am văzut că domnul preşedinte face o inspecţie în piaţă, e foarte bine că vrea să vadă ceea ce, de fapt, a investit Guvernul, pentru că marea parte a fondurilor pentru acest Summit şi organizarea a aparţinut Guvernului, a afirmat Dăncilă.
Pur și simplu, Dăncilă nu vrea să înțeleagă că premierul României, prin Constituția pe care au făurit-o cândva tot reprezentanți (mai vechi) ai partidului din care face parte, președintele este cel care reprezintă țara la nivel înalt, pentru afaceri externe. Și, da, de această dată, cei doi miniștri care se află în subordinea premierului, au atribuții mai importante decât ea, Dăncilă, pentru că acestea sunt mecanismele democratice.