05 mai 2021 | 13:37

Dacia de lux a lui Nicolae Ceaușescu. Ce dotări premium avea la vremea respectivă, pe lângă cei 150 CP

Știri generale
Dacia de lux a lui Nicolae Ceaușescu. Ce dotări premium avea la vremea respectivă, pe lângă cei 150 CP
Colecția de mașini din garajul lui Nicolae Ceaușescu

Ambiția lui Nicolae Ceaușescu de a construi o mașină sută la sută românească avea să devină realitate. Așa se face că în 1969 ieșea pe poarta fabricii primul model de Dacia 1100. De la acel model lucrurile au început să evolueze, iar Nicolae Ceaușescu avea să dețină un model exclusivist cu dotările premium existente la acea oră. Este vorba de modelul Dacia 1310 TS de 150 de cai putere.

Colecția de mașini din garajul lui Nicolae Ceaușescu

Ca orice președinte care se respectă, inclusiv Nicolae Ceaușescu a avut o colecție de mașini de lux. Printre multele mașini pe care acestea le-a avut în garajul personal s-a numărat un Mercedes-Benz Grosser 600. Celebra mașină germană fusese și vedeta filmelor din seria James Bond, aparținându-i personajului negativ Ernst Stavro Blofield, omul malefic care mângâia o pisică albă.

O altă limuză, primită de Nicolae Ceaușescu era produsă de Crysler. Paykan Hillman-Hunter era un adevărat clasic. Bolidul avea un motor de 1.496 cmc care generează 54 de cai putere.

Limuzina ajungea la o viteză maximă de 145 km pe oră. Mașina a fost produsă de compania auto națională iraniană în 1974. Ulterior a fost făcută cadou lui Nicolae Ceaușescu în același an, pentru a-l felicita pentru „alegerea” sa ca președinte al României.

Modelul românesc premium, ediție limitată

În afară de aceste limuzine clasice, Nicolae Ceaușescu avea în garajul personal și un model ediție limitată produs la Colibași. În afară de primul model Dacia 1100, ieșit în 1969, modelul Dacia 1310 TS cu 150 de cai putere era unicat prin dotările premium existente în acele vremuri.

Modelul, deși ediție limitată, făcea parte din prima serie de Dacia 1310, produsă între anii 1979-1984. Inițial Dacia 1310 TS fusese destinată exportului, fiind considerată vârful de lance al acelui moment la Colibași.

Modelul excela prin interiorul din vinil maro, prin existența a două boxe high-fidelity, un sistem performant de răcire cu electro-ventilator, dar și celebrele tetiere. Bordul la modelul Dacia 1310 TS cu 150 de cai putere, avea inserții de lemn în bord, capace negre la roți, centuri retractabile, iar în portbagaj o priză pentru un frigider.

Diferența față de celelalte modele de Dacia 1310 TS era sistemul de frânare asistată. La acel moment era un sistem performant, iar Ceaușescu și l-a dorit pe mașina sa. Modelul de Dacia 1310 TS 150cp pe care l-a deținut Nicolae Ceaușescu mai avea modificări făcute la motorizare. Față de celelalte modele, aceasta avea o motorizarea de la Renault 12 Gordini de 150 CP. Acest model de Renault a fost fabricat între anii 1971–1995 în Argentina, și era tot un vârf de gamă.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Capital.ro
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia de echilibru
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro