Așa cum tehnologiile evoluează, așa cum societatea evoluează, și metodele de spargere a locuințelor au evoluat. Deși metoda nu este chiar atât de nouă, dar se pare că a apărut intens și în România în ultima vreme. Mai nou, complicii hoților lasă semne pe clanța ușii. Citește mai departe și află despre această metodă.
Conform polițiștilor, care trag și un semnal de alarmă, o așa-zisă nouă metodă de spargere a locuințelor a luat amploare în România.
Aparent, hoții se folosesc de ajutorul unor complici pentru a căuta casele care sunt ținte ușoare, apoi le marchează cu autocolante.
Autocolantele sunt mici și discrete, plasate pe ușile de la intrare, nefiind observate de către locuitorii actuali.
Vezi și: Ca-n filmele americane. Modul în care au fost executate mai multe jafuri, cu mașini furate din Iași
Dar, în cazul în care rezidentul observă autocolantul, spărgătorii se gândesc mai departe. În anumite cazuri aceste autocolante, spun polițiștii, au un număr de telefon fals, fiind astfel o reclamă pentru o afacere fictivă.
Nu se știe câte dintre aceste autocolante au fost legate de spargeri, dar, cu siguranță, este ceva dubios aici.
În alte cazuri, recent descoperite de polițiști, complicii hoților lasă un altfel de semn, și anume un banal elastic de bani care este agățat de clanța ușii. În acest fel, hoții vor putea știi care apartament este liber, ulterior trecând la treabă.
Teoria polițiștilor este că complicele caută locuințe vulnerabile, iar acest lucru include inspectarea încuietorilor de la uși și ferestre.
Una dintre metodele pe care presupușii spărgători trebuie să le folosească pentru a determina dacă o casă este o țintă bună este de a scutura pur și simplu clanța unei uși, iar dacă aceasta este descuiată, atunci proprietatea este imediat etichetată cu un autocolant sau un elastic de bani.
În cazul în care sunt prinși, dacă este interogat de un ofițer de poliție, complicele va spune pur și simplu că ”distribuie marketing pentru lăcătuși”.
”Există tot mai multe dovezi că unele echipe organizate de spărgători ar putea folosi această metodă pentru a viza locuințele românilor”, spune purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
Așa cum spuneam la început, metoda nu este chiar atât de nouă. Relatări ale polițiștilor britanici, de exemplu, arată că genul acesta de practici au fost des întâlnite, mai ales în nordul capitalei britanice.
Este de la sine înțeles că, dacă oamenii își pot întări securitatea locuinței prin montarea de încuietori solide la uși și ferestre și alarme, atunci acest lucru va reduce întotdeauna șansele de a deveni victime ale hoților și spărgătorilor, este concluzia polițiștilor.
Așa că, mare atenție, verificați clanța ușii și, cel mai important, evitați să anunțați chiar și pe rețelele de socializare când părăsiți localitatea, este un mod foarte practic pentru hoți de a afla că nu sunteți acasă.