Dacă te enervează zgomotele făcute de alții la masă, s-ar putea să fii un geniu: cum se numește fenomenul

Autor: Puiu Alexandru - 07:22, 31 oct. 2019

În cazul în care te stresează la maxim sunetele pe care le scot alți oameni lângă tine la masă, din mestecat sau plescăit, nu ar trebui să-ți faci griji.

Sunt foarte mulți oameni care ajung să fie exasperați de sunetele generate de cei din jur în diverse circumstanțe. În prima fază, ai crede că sunt nebuni și că exagerează cu reacția lor. În realitate însă, problema lor este una cât se poate de reală și nu joacă deloc teatru în momentul în care sunt gata să facă o scenă ca să te oprești.

Afecțiunea cu pricina este initulată misophonie și, conform statisticilor, afectează aproximativ 20% din populație. Aceasta se manifestă printr-o sensibilitatea deosebită la sunetele dintr-o anumită categorie, precum cele pe care le fac oamenii când mestecă, plescăie sau sug o supă din lingură.

În contextul în care 80 din populația lumii nici nu percepe acele zgomote, reacția oamenilor sensibili poate părea de multe ori exagerată, dar nu este deloc așa. Pe de altă parte, dacă te numeri printre cei afectați de fobia cu pricina, merită să ai în vedere că misophonia vine cu câteva avantaje.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinos, oamenii care sunt hipersensibili la anumite sunete tind să fie mult mai creativi decât cei care nu sunt. Oamenii de știință au testat abilitatea de a găsi soluții originale creative la anumite probleme și au găsit o legătură clară între inabilitatea de a trece pe silențios diverși stimuli audio și inteligență sporită. Testul a implicat analiza comportamentală a aproximativ 100 de persoane.

În final, concluzia studiului a fost că, cu cât oamenii au fost mai afectați de sunete, cu atât creștea probabilitatea să obțină scoruri bune în teste care le cuantificau creativitatea. Concluziile analizei au fost publicate în jurnalul de neuropsihologie și sugerează că cei afectați de problema de mai sus pot gândi mai creativ și se pot concentra simultan pe mai multe probleme, conform Huffington Post.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI