31 oct. 2019 | 07:22

Dacă te enervează zgomotele făcute de alții la masă, s-ar putea să fii un geniu: cum se numește fenomenul

Știri generale
Dacă te enervează zgomotele făcute de alții la masă, s-ar putea să fii un geniu: cum se numește fenomenul

În cazul în care te stresează la maxim sunetele pe care le scot alți oameni lângă tine la masă, din mestecat sau plescăit, nu ar trebui să-ți faci griji.

Sunt foarte mulți oameni care ajung să fie exasperați de sunetele generate de cei din jur în diverse circumstanțe. În prima fază, ai crede că sunt nebuni și că exagerează cu reacția lor. În realitate însă, problema lor este una cât se poate de reală și nu joacă deloc teatru în momentul în care sunt gata să facă o scenă ca să te oprești.

Afecțiunea cu pricina este initulată misophonie și, conform statisticilor, afectează aproximativ 20% din populație. Aceasta se manifestă printr-o sensibilitatea deosebită la sunetele dintr-o anumită categorie, precum cele pe care le fac oamenii când mestecă, plescăie sau sug o supă din lingură.

În contextul în care 80 din populația lumii nici nu percepe acele zgomote, reacția oamenilor sensibili poate părea de multe ori exagerată, dar nu este deloc așa. Pe de altă parte, dacă te numeri printre cei afectați de fobia cu pricina, merită să ai în vedere că misophonia vine cu câteva avantaje.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinos, oamenii care sunt hipersensibili la anumite sunete tind să fie mult mai creativi decât cei care nu sunt. Oamenii de știință au testat abilitatea de a găsi soluții originale creative la anumite probleme și au găsit o legătură clară între inabilitatea de a trece pe silențios diverși stimuli audio și inteligență sporită. Testul a implicat analiza comportamentală a aproximativ 100 de persoane.

În final, concluzia studiului a fost că, cu cât oamenii au fost mai afectați de sunete, cu atât creștea probabilitatea să obțină scoruri bune în teste care le cuantificau creativitatea. Concluziile analizei au fost publicate în jurnalul de neuropsihologie și sugerează că cei afectați de problema de mai sus pot gândi mai creativ și se pot concentra simultan pe mai multe probleme, conform Huffington Post.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Este vorba de ION ILIESCU! ANUNȚUL SERII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro