Nu este nici prima, și nici ultima oară, când vorbim de anumite monede scoase la licitație, deși inițial nu ar fi atât de rare sau valoroase. Dar, în cazul de față, dacă o găsești pe acasă, te îmbogățești rapid, fiind vorba de moneda care valorează acum 122.000 de lei.
Când vine vorba de colecționarii numismatici, cumpărarea și vânzarea de monede au luat o direcție complet nouă odată cu introducerea tehnologiei secolului XXI și a internetului. Mulți oameni își vând acum produsele și serviciile într-un cadru online.
Printre aceste produse scoase la vânzare, deși unii ar crede altfel, sunt un număr considerabil de monede care nu au inițial nicio valoare, în afară de cea nominală.
Catalogarea acestor tipuri de monede se face doar pe criterii subiective, ținând mai mult de proprietar, decât de valoarea de piață, astfel că de multe ori acestea ajung să fie scoase la licitații pentru sume nejustificat de mari.
Este și cazul de față, în care o colecționară a decis să scoată la licitație pe OlX, moneda care valorează acum 122.000 de lei. Dacă ne uităm cu atenție la această monedă, vom constata că nu este în condiții tocmai optime pentru cei 122.000 de lei pe care îi cere.
Din punct de vedere fizic, moneda care valorează acum 122.000 de lei este uzată, plină de murdărie pe ambele fețe, și chair urme de rugină (vezi galeria).
O să vă întrebați ce o face atât de scumpă, iar răspunsul este NIMIC. Vorbim de una din multele monede emise de BNR după anii 90, mai exact moneda de 100 de lei.
Aceasta avea să fie introdusă în circulație în 1994, era din oţel placat cu nichel, având diagonala de 29mm și o greutate de 8,75g. Pe avers era valoarea acesteia, 100 de lei, iar pe revers chipul domnitorului Mihai Viteazu.
Ca și în cazul altor astfel de elemente numismatice scoase din circulație, vorbim despre valoarea numismatică contra valoarea intrinsecă, doi termeni diametral opuși.
Pentru un potențial colecționar, sau chiar vânzător, este important să înțeleagă ce reprezintă fiecare termen.
Numismatica reprezintă de fapt întregul studiu al monedei, dar este adesea folosită pentru a descrie valoarea bazată pe colecționabilitatea și raritatea unui obiect.
O monedă de aur antică rară, de exemplu, poate avea mult mai multă valoare decât conținutul său de metal prețios. Un exemplu este o monedă care comemorează moartea lui Iulius Cezar, vândută pentru peste 4 milioane de dolari, și care reprezintă valoarea numismatică a monedei, dar conținutul de aur al monedei mici nu valorează milioane.
Prețul la vedere al metalului prețios al unei monede reprezintă valoarea sa intrinsecă, de asemenea, separată de valoarea nominală a unei monede, care reprezintă valoarea legală a piesei.
Deși prețul cerut de colecționara noastră pentru moneda de 100 de lei este unul extrem de mare, nejustificat, în cele din urmă dacă o găsești pe acasă, te îmbogățești rapid. Așa că Baftă la vânzare!