Așa cum am s-a mai scris și cu alte ocazii, gramatica limbii române nu este una ușoară, mai ales pentru cei care vor să învețe să vorbească românește. Le este greu și unora din compatrioții noștri să despartă corect în silabe anumite cuvinte, cum este și exempul de față. Citește mai departe, așadar, și află care sunt cuvintele pe care românii nu știu să le despartă corect în silabe.
Pentru unii străini, se pare că limba română nu este o limbă greu de învățat. Unii spun că, deoarece este o limbă latină, româna are multe asemănări cu spaniola, italiana și chiar cu engleza.
Află despre: Cuvântul din limba română care are cea mai ciudată formă de plural. Aproape nimeni nu știe varianta corectă
Dar, deși aparent pare simplă, limba română nu este chiar de la îndemână, dacă am putea spune așa, iar cuvintele au o anume complexitate. În aceeași măsură, dacă ne uităm la gramatica limbii române, putem constata că și aceasta are o anume complexitate, iar dacă nu stăpânești bine limba, s-ar putea să ți se pară ciudățenii gramaticale care nu sunt împărtășite de alte limbi latine.
Pentru mulți, cel mai dificil aspect al limbii române este gramatica. Deși o mare parte din gramatica limbii române este similară cu limbi precum spaniola și italiana, există câteva diferențe care o fac deosebit de dificilă.
Citește și: Cuvântul din limba română folosit greşit care a căpătat un nou sens
Gramatica limbii române este unică, deoarece folosește un sistem de cazuri. Cazurile există în limbi precum rusa și poloneza, dar nu sunt utilizate pe scară largă în spaniolă, franceză, italiană, engleză sau portugheză. Cazurile implică schimbarea formei unui substantiv în funcție de relația substantivului cu verbul.
Dar, dacă unui străin care vrea să învețe limba noastră va fi greu să înțeleagă gramatica și modul în care anumite cuvinte sunt despărțite în silabe, celor care o vorbesc curent, în mod normal, ar trebui să fie simplu, dar se pare că nu este chiar așa, mai ales în cazul unor anume cuvinte, cum sunt cele care se termină cu litera x.
Descoperă și: Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere și este pe locul 3 în Europa. Ai auzit de el?
Aici intervin cunoștințele de bază ale gramaticii limbii române, mai ales că litera despre care vorbim, poate schimba regulile, atunci când se află între două consoane (exe: taxi, examen), sau atunci când litera x se află între două vocale (exe: mixer, exemplu), sau întree o consoană și o vocală (exe: expunere, textură). În funcție de aceste aspecte, vom știi și cum să despărțim în silabe cuvintele care conțin litera x.
Află și: Cuvântul din limba română de care puţini mai au habar
Dacă luăm primul exemplu, în care x este între două consoane, atunci despărțirea nu se face, dar dacă se află între două vocale, de exemplu, atunci despărțire se face așa: mi – xer, sau e-xem-plu. Dacă regăsim litera ăntre o vocală și o consoană, despărțirea în silabe va fi de forma ex-pu-ne-re, sau tex-tu-ră.