11 aug. 2024 | 21:26

Cuvinte din limba română de care habar nu aveai că există. Nu le-ai mai auzit până acum, ce înseamnă

Utile
Cuvinte din limba română de care habar nu aveai că există. Nu le-ai mai auzit până acum, ce înseamnă
Cuvinte din limba romana de care habar nu aveai ca exista

Limba română, cu toată frumusețea și complexitatea ei, ascunde nenumărate cuvinte care par să fi fost uitate de vocabularul curent. Deși ne folosim adesea de un vocabular restrâns, îmbogățind comunicarea cu influențe lingvistice externe, există termeni românești care ne pot surprinde prin originalitate și expresivitate. În acest articol, vă invităm să descoperiți câteva cuvinte din limba română fascinante care poate nu au ajuns în vorbirea de zi cu zi, dar care merită toată atenția noastră.

Cuvinte din limba română folosite rar sau deloc

Probitate

Primul cuvânt pe care vi-l prezentăm este ”probitate”. Nu este derivat de la ”a proba” și nici nu are legătură cu ideea de probabilitate. De fapt, ”probitate” este un substantiv feminin care provine din franțuzescul ”probité” și latinescul ”probitas”.

Acest termen descrie calități precum cinstea, integritatea și onestitatea. Este un cuvânt rar folosit astăzi, dar care aduce o notă de gravitate și respect în orice conversație.

Meremetisi

Următorul termen, ”meremetisi”, este un verb care înseamnă a repara, a restaura sau a pune în ordine. Provine din neogrecescul ”emeremétisa” și poate părea ciudat la prima vedere.

Dacă ați avut vreodată de-a face cu reparații acasă, poate ați meremetisit câte ceva fără să știți că termenul există! Se conjugă astfel: eu meremetisesc, tu meremetisești, el meremetisește și așa mai departe. Este un cuvânt care sugerează atenție la detalii și îmbunătățire.

Abracadabrant

”Abracadabrant” nu are legătură cu magia sau cu vrăjitorii, deși sună ca un cuvânt dintr-un film de fantezie. De fapt, este un adjectiv folosit pentru a descrie ceva ciudat, bizar sau încurcat.

Apare adesea în operele lui Caragiale și aduce o nuanță de absurd și complexitate în discuții. Dacă doriți să descrieți ceva neobișnuit într-un mod sofisticat, ”abracadabrant” este cuvântul potrivit.

Te-ar mai putea interesa și Cea mai ciudată limbă din lume, nu are cuvintele DA și NU. Cum răspund locuitorii săi la întrebări, de fapt!

Irefutabil și fortuit

”Irefutabil” este un adjectiv care se referă la ceva ce nu poate fi combătut sau contestat. Este ideal pentru a descrie argumente absolut convingătoare.

Pe de altă parte, ”fortuit” provine din latinul ”fortuitus” și se referă la ceva venit pe neașteptate sau întâmplător. Ambele cuvinte sunt excelente pentru a adăuga precizie și rafinament limbajului vostru.

Dacă aceste cuvinte v-au intrigat și doriți să explorați mai departe vocabularul limbii române, nu ezitați să consultați resurse precum dexonline.ro pentru mai multe descoperiri lingvistice fascinante.

Te-ar mai putea interesa și Cuvintele din limba română imposibil de tradus în alte limbi. Le folosești și tu!

Parteneri
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea 30 de ani și o viață înainte
Redactia.ro
Replica lui Alexandru Ciucu, după ce Alina Sorescu l-a acuzat că le-a dat interzis fiicelor să vină la concertele ei: „False victimizări, nu pot accepta minciunile!” Video EXCLUSIV
Click.ro
Tudor Chirilă, scandal în public. Poliția Locală Sectorul 1 a intervenit pe Facebook. Filmarea publicată de artist
Digi24
Alexandra Stan, filmată GOALĂ pe plajă! Imaginile INCEDIARE le avem și se văd AICI
Vocea.biz
Un concurent de la Insula Iubirii ar fi lăsat-o însărcinată pe ispita care l-a cucerit
Unica.ro
Alimente ușor de preparat, dar periculoase. Consumul îndelungat face ravagii
EVZ.ro
Cine e principalul suspect în cazul celor două crime din Constanța. După ce le-ar fi ucis pe Denisa și Delia, bărbatul care își spunea "Șacalul" posta clipuri pe TikTok / FOTO
Spynews
Lege pentru românii cu casa la curte. Vecinii pot cere să demolezi construcția
Capital.ro
Cât plătește Pepe pentru școala fetelor. Yasmine a fost alături de Maria și Rosa în prima zi
Avantaje
Dezbatere cu scântei între Kamala Harris și Donald Trump! Răsturnare în cursa pentru alegerile prezidențiale SUA din 2024 VIDEO
Mediaflux
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Cornel de la Insula Iubirii sezon 8, imagine emoționantă cu trei dintre copiii săi, în prima zi de școală. Cum a recționat Iustina
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro