28 oct. 2018 | 07:50

Cutremurul din octombrie, prevăzut în august? Mesajul viral care îl anunța

Știri generale
Cutremurul din octombrie, prevăzut în august? Mesajul viral care îl anunța

Un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de 28 octombrie. Totuși, pe Facebook există un mesaj încă din 15 august care îl prevede.

În noaptea dintre 27 și 28 octombrie, un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter a fost înregistrat în Vrancea. Acesta a fost resimțit și în București. Cutremurul a fost înregistrat la ora 3:38, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 151 de kilometri, conform INFP.

Cutremurul a fost în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (21 km), Covasna (35 km), Întorsura Buzăului (41 km), Târgu Secuiesc (49 km) şi Vălenii de Munte (58 km).

Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a spus însă că un astfel de cutremur face parte din activitatea seismică normală. Chiar dacă acest cutremur a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, nu ar trebui să fie panică.

alerta cutremur google

Informarea de cutremur a ajuns și pe Google.

„Ultimele cutremure cu o magnitudine de peste 5 s-au produs în 2016, în septembrie şi decembrie, tot de 5,8 grade pe Richter, iar în 2018, acesta este cel mai mare. Nu mai aşteptăm replici. De obicei, la cutremurele de adâncimea aceasta nu prea sunt replici şi dacă sunt, ele sunt mult mai mici. În Vrancea nu sunt replici aşa cum sunt la cutremurele de suprafaţă. E important că nu s-a produs un seism de magnitudine mai mare”, a precizat Ionescu.

„E un cutremur moderat, este normal pentru zona Vrancea, se produc astfel de cutremure la un interval de câțiva ani. Acest cutremur are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată. Anul acesta a fost o activitata slabă în Vrancea. A apărut ca o acumulare la aceasta energie”, a explicat Mircea Radulian, seismolog INFP, citat de Digi 24.

Cutremurul din 28 octombrie, prevăzut încă din 15 august?

mesaj cutremur romania

Mesajul datat 15 august (fără editări, fără scheme de ascuns data).

După acest cutremur, pe Facebook s-a viralizat un mesaj cel puțin ciudat. Pagina căruia îi este atribuit se numește „Seismic Center – Predictie si alerta cutremur”.

„Ca si opinie personala un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil sa apara in jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineinteles mai este mult timp pana atunci si abia inaintea intervalului vom stii ce procentaj este, dar este bine ca lumea sa fie pregatita tot timpul inclusiv cei de la situatii de urgente in jurul datei de 28 octombrie si sa comunice cu institutiile de cercetare ale statului in caz ca apar semnale ca ar fi posibil acest lucru”, se arată în mesaj.

mesaj facebook august cutremur octombrie

Mesajul nu are un istoric al editărilor. E un truc destul de ieftin de-a edita după publicare. Acesta n-are așa ceva.

mesaj cutremur previziune august

Ora mesajului (5:36 dimineața) arată că nu a fost antedatat (cum se poate pe Facebook). Dacă ar fi fost antedatat, ar fi apărut ora 00:00.

comentarii-seismic-center

Am verificat și cele mai vechi comentarii. Primele sunt din 15 august, de la ore random. După cum vezi, erau destul de puține atunci. Între timp, s-au strâns cu miile.

Sunt două teorii „de lucru” aici: fie chiar se aștepta tot INFP la un cutremur mai mare, dar nu atât de mare, cât să panicheze populația, fie e vorba doar de o coincidență și o potrivire prea bună. Deocamdată, atât cât se știe despre cutremure, nu pot fi prevăzute, dar pot fi calculate.

O teorie secundară e că pe pagină, pur și simplu, sunt publicate mai multe mesaje de tipul acesta. Altfel, sunt publicate la data corectă, fără editări, sunt lăsate să strângă câteva comentarii veridice, apoi sunt ascunse din timeline până la momentul oportun (cum s-a întâmplat acum). Ce-i drept, în sprijinul acestei teorii, numărul comentariile mai vechi e destul de mic.

Când lucrul menționat în mesaj chiar se întâmplă, postul e reactivat, redistribuit ca să intre în atenția publică și devine viral. Vom reveni cu informații detaliate despre cum a putut fi estimat (dacă așa ceva s-a întâmplat) un cutremur pentru o dată destul de exactă.

Dacă e coincidență, atunci e o coincidență prea mare, dacă arunci o privire la un mesaj din 25 octombrie de pe aceeași pagină.

„Gradul maxim de intensitate pentru intervalul orar 01:20 – 06:00 AM in intervalul 27/10 – 06/11 este de max. 5.7 MR pentru Vrancea, deci stam linistiti in acest interval orar. Continuam calculele fortelor trigger-ului de degajare pentru celelalte intervale orare, probabil la noapte terminam 20 PM – 01:20 AM si tot asa…”.

Toate astea pot însemna că un risc de cutremur exista, dar, din nou, n-a fost atât de mare, cât să fie alertată populația.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Angajații care vor primi primă de Paşte sau alte cadouri
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Capital.ro
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie 2024
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau PRIME de PAȘTE! Anunțul momentului în ROMÂNIA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro