Pământul este din ce în ce mai apăsat de fenomenele meteo extreme, iar peste asta, informațiile de ultimă oră anunță un cutremur puternic, iar oamenii au fost evacuaţi imediat. Au apărut și primele imagini cu turiştii alergând de teamă unui tsunami, în Bali.
Conform primelor informații, un cutremur puternic a avut în insula Bali. Cutremurul a fost resimțit cu puțin înainte de ora 4 a.m. (ora locală) în zonele de coastă din Bali și Lombok și a fost urmat de două seisme cu magnitudinea 6,1 și 6,5 grade pe scara Richter.
”Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,0 grade, s-a produs marți dimineața devreme în largul mării, la nord de insulele Bali și Lombok din Indonezia”, a anunțat Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC).
Conform EMSC, epicentrul cutremurului a fost la 203 km nord de Mataram, Indonezia, și la o adâncime foarte mare, la 516 km sub suprafața Pământului.
Vezi și: Un nou cutremur puternic a avut loc. Mai multe clădiri au fost avariate, sunt şi răniţi, în Turcia
Agențiile geologice indoneziene și americane au stabilit magnitudinea la 7,1, fără amenințare de tsunami.
Turiștii aflați în resortul ”Mercure Kuta Bali” au ieșit în fugă din camerele lor după ce au simțit cutremurul timp de câteva secunde, a declarat telefonic pentru Reuters managerul hotelului, Suadi.
”Mai mulți oaspeți au ieșit din camerele lor, dar erau încă în zona hotelului”, a spus managerul hotelului.
Acesta a mai adăugat că, ulterior, turiștii s-au întors și că nu au existat pagube în clădire.
Conform autorităților, deși a fost un cutremur puternic, nu există pentru moment o alertă de tsunami în zonă, deși în astfel de cazuri există un astfel de pericol.
Vezi și: Cutremur puternic în România. Ce magnitudine a avut seismul, s-a întâmplat în miez de noapte
Agenția indoneziană de Meteorologie, Climatologie și Geofizică a declarat că nu există pericol de tsunami, dar a avertizat asupra pericolelor cauzate de replicile de după cutremur.
Oficialitățile din Bali au reactualizat informațiile, spunând că nu au existat rapoarte imediate de pagube, menționând că ”Cutremurul este adânc, așa că nu ar trebui să fie distructiv„, a declarat purtătorul de cuvânt al BNPB, Abdul Muhari.
Mulți locuitori și turiști s-au grăbit să iasă din casele și hotelurile lor spre terenuri mai înalte după ce au fost raportate undele puternice de șoc, dar situația a revenit la normal după ce au primit mesaje text în care li se spunea că ”seismul nu are potențialul de a declanșa un tsunami”.
A magnitude 7.0 earthquake struck the Bali Sea region of Indonesia. pic.twitter.com/tng7GSor9c
— Sandeep Panwar (@tweet_sandeep) August 28, 2023
Oamenii din provinciile învecinate Java de Est, Java Centrală, Nusa Tenggara de Vest și Nusa Tenggara de Est au simțit, de asemenea, cutremurele și au intrat în panică în timp ce casele și clădirile s-au clătinat timp de câteva secunde, conform Reuters.
Indonezia, un vast arhipelag de 270 de milioane de locuitori, este frecvent lovită de cutremure, erupții vulcanice și tsunami din cauza poziției sale pe ”Inelul de Foc”, un arc de vulcani și linii de falie în Pacific.
Un cutremur în zona colinară Karangasem în 2021 a declanșat alunecări de teren și a izolat cel puțin trei sate, provocând moartea a cel puțin trei persoane.
Anul trecut, un cutremur cu magnitudinea 5,6 a ucis cel puțin 331 de persoane și a rănit aproape 600 în orașul Cianjur din Java de Vest.
A fost cel mai puternic cutremur din Indonezia, de la cutremurul și tsunamiul din 2018 din Sulawesi, care au ucis aproximativ 4.340 de persoane.