Conform INCDFP, în această noapte a avut loc un cutremur puternic în România, la o adâncime de 8,6 km. Seismul a avut loc în jurul orei 23:30 în zona seismică Rasova, din județul Gorj. Pe de altă parte, recentele cercetări spun că, de fapt, Irlanda este regiunea cea mai puțin activă din punct de vedere seismic din Europa.
În data de 18 iulie, conform INCDFP, a avut loc un cutremur puternic în România, în județul Gorj. Conform datelor inițiale, epicentrul a fost în zona seismică Rasova, la o adâncime de 8,6 km.
Datele seismice înregistrate spun că seismul a avut o intensitate de 4,2 grade pe scara Richter, iar ISU Gorj anunța că nu există pagube materiale mari sau victime. În același timp, reprezentanții ISU mai spun că nu sunt înregistrate situații de urgență în zonă.
Reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – (INCDFP) spun că seismul de noaptea trecută s-a resimțit în Târgu Jiu, la Drobeta Turnu-Severin, la Hunedoara, Deva, Râmnicu Vâlcea și Reșița.
Vezi și: Un nou cutremur puternic în România. E panică printre locuitori, ce magnitudine a avut
La ora la care scriem acst material INCDFP a actualizat datele inițiale, spunând că, de fapt, seismul a avut 4,1 gade pe scara Richter, și s-a produs la o adâncime de 10,2 km.
Pe baza cercetărilor efectuate de o echipă internațională de seismologi, geologi și ingineri europeni, împreună cu Serviciul seismologic elvețian și cu universitatea publică ETH Zurich, Irlanda este regiunea cea mai puțin activă din punct de vedere seismic din Europa.
Aceștia au revizuit modelul de risc seismic din 2013 și pentru prima dată au inclus întreaga Europă. Rețeaua non-profit European Facilities for Earthquake Hazard and Risk (EFEHR) raportează că Turcia, Grecia, Albania, Italia și România sunt țările cu cel mai mare risc seismic din Europa, urmate de Austria, Belgia, Franța, Germania, Islanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveția și Spania.
Aceștia concluzionează că, chiar și în regiunile cu risc seismic scăzut sau moderat, seismele pot avea loc oricând și pot provoca pagube. Ei au concluzionat că Europa a suferit peste 200 000 de decese și pierderi financiare de peste 250 de miliarde de euro din cauza cutremurelor din ultimul secol.
Vezi și: Cutremur puternic în Grecia. Ce magnitudine a avut seismul
Conform Modelului european de risc seismic 2020 (ESRM20), clădirile europene construite înainte de anii 1980, zonele urbane și estimarea unui risc seismic ridicat determină în principal riscul de cutremur.
În ultimii ani, multe țări europene au acordat mai multă atenție completării standardelor care asigură o protecție adecvată împotriva cutremurelor. Cu toate acestea, multe infrastructuri sunt încă insuficient consolidate împotriva cutremurelor, ceea ce reprezintă un mare risc pentru siguranța oamenilor.
Cutremurele reprezintă cea mai mare amenințare pentru zonele urbane dens populate. De exemplu, orașele Istanbul și Izmir din Turcia, Catania și Napoli din Italia, București din România și Atena din Grecia au suferit mari pierderi din cauza cutremurelor.
De fapt, numai în aceste patru țări se înregistrează aproape 80% din pierderile economice anuale medii de 7 miliarde de euro din cauza cutremurelor.