La data de 26 noiembrie 2023, ora locală 05:38:44, s-a înregistrat un eveniment seismic de magnitudine ml 4.2 în zona Vrancea, Vrancea. Cutremurul a avut o adâncime de 142.8 km, generând îngrijorare în rândul persoanelor care l-au simțit. Momentan, nu au fost anunțate persoane rănite sau pagube materiale. Astfel, o dată cu prima ninsoare căzută în București, dimineața zilei de duminică a dus și un cutremur puternic în țară. Află mai jos în ce orașe s-a resimțit seismul.
La ora 05:38:44 (ora locală a României), o mișcare telurică de magnitudine 4.2 a fost resimțită în zona seismică Vrancea, punând în alertă locuitorii din regiune. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs la o adâncime considerabilă, de 142.8 km, diminuând astfel impactul resimțit la suprafață.
Epicentrul fenomenului s-a situat în apropierea unor localități semnificative, la 48 km vest de Focșani, 63 km est de Sfântu-Gheorghe, 64 km nord de Buzău, 74 km est de Brașov și 93 km nord-est de Ploiești.
„În ziua de 26.11.2023, 05:38:44 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 142.8 km”, a informat INFP duminică dimineața.
CITEȘTE ȘI: Vor fi cutremure în România de sărbători? Gheorghe Mărmureanu: ”Sunt anume calcule matematice” EXCLUSIV
Zona seismică Vrancea a fost martora a două evenimente seismice semnificative în data de 11 noiembrie, subliniind încă o dată caracterul activ al acestei regiuni. Primul cutremur, cu magnitudinea de 2,6 grade, s-a înregistrat la ora 11:28, la adâncimea de 121 de kilometri, în județul Vrancea. Localitățile apropiate epicentrului au fost Focșani (40 km vest), Buzău (53 km nord), Sfântu-Gheorghe (74 km est), Brașov (83 km est) și Ploiești (90 km nord-est).
La doar câteva ore distanță, la 22:22, o altă mișcare telurică a cutremurat regiunea, având o magnitudine de 3,2 grade și o adâncime de 139 de kilometri. Epicentrul acestui al doilea cutremur a fost situat în județul Vrancea, în apropierea orașelor Focșani (49 km vest), Buzău (57 km nord), Sfântu-Gheorghe (66 km sud-est), Brașov (74 km est) și Ploiești (86 km nord-est).
Aceste două evenimente s-au adăugat recentului cutremur din 26 noiembrie, de magnitudine 4,2, întărind îngrijorările cu privire la activitatea seismică din regiunea Vrancea. Până în prezent, autoritățile nu au raportat pagube semnificative sau răniri, însă rezidenții din zonă sunt îndemnați să fie pregătiți și să respecte protocoalele de siguranță în caz de cutremur.
CITEȘTE ȘI: Când ar urma să aibă loc un mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu: „Asta e prima variantă”
Într-o surprinzătoare schimbare a tiparelor seismice, România a fost martora celui mai puternic cutremur din anul 2023, și anume un seism cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, care a avut loc pe data de 14 februarie. Contrar așteptărilor, epicentrul acestui eveniment seismic a fost localizat în județul Gorj, adâncimea acestuia fiind de 6,3 kilometri.
Evenimentul i-a surprins pe seismologi, deoarece regiunea Vrancea, tradiționala zonă cu activitate seismică intensă din România, nu a fost epicentrul acestui cutremur de amploare. Autoritățile locale au acționat prompt, monitorizând situația și asigurându-se că nu au apărut pagube semnificative sau victime.