Lumea este în plină mișcare, la fel se întâmplă și cu plăcile tectonice. Așa se face că ne-am obișnuit cu multele seisme, chiar și de mică intensitate, precum a fost acest cutremur joi dimineață în destinația preferată a românilor. Specialiștii de la INCDFP au precizat și ce magnitudine a avut și unde s-a produs.
Pentru cei care s-au aflat pe teritoriul Turciei, recentul cutremur produs în această dimineață, ar fi putut să-i sperie.
Din fericire, conform INCDFP, seismul nu a fost de intensitate mare, cu toate că s-a produs la o adâncime relativ mică. Seismul s-a produs la ora locală, 5:52, în estul Turciei, cu o intensitate maximă de 4,4 grade pe scara Richter:
„În ziua de 01 August 2024, la ora 05:52:16 (ora locală a României), s-a produs în EASTERN TURKEY un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.4, la adâncimea de 10.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 17km S de Malatya, 48km N de Adiyaman, 56km NV de Kahta, 92km E de Elbistan, 99km SV de Elazig”, anunță INCDFP la prima oră a dimineții.
Conform specialiștilor, plăcile tectonice din zona Greciei se pare că au avut ceva activitate, inclusiv în ultima zi a lunii iulie. Conform înrgistrărilor, ieri a avut loc un nou cutremur și în Grecia, în jurul orei 23:00, ora locală, și la o adâncime de 10 km.
„În ziua de 31 Iulie 2024 la ora 23:04:25 (ora locală a României) s-a produs în GREECE un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 10.0km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 92km SE de Kalamaria, 97km SE de Thessaloniki.”
Grecia este situată în partea de sud a Peninsulei Balcanice și se află în principal pe placa eurasiatică. Cea mai sudică parte a Greciei, inclusiv insulele Creta și părți din Marea Egee, se află pe placa africană.
Turcia, pe de altă parte, se află pe Peninsula Anatoliană și este situată între Placa Eurasiatică la nord și Placa Arabică la sud. Granița dintre aceste plăci este marcată de falia Anatoliană de Nord și falia Anatoliană de Est, care sunt caracteristici tectonice semnificative în regiune.
Mișcarea relativă și convergența dintre aceste plăci tectonice au dus la formarea Mării Egee. Fenomenele au dus la o activitate seismică și vulcanică frecventă atât în Grecia, cât și în Turcia, au explicat de-a lungul timpului specialiștii în fizica Pământului. Regiunea este cunoscută pentru istoria sa de cutremure și erupții vulcanice datorate acestor procese tectonice.