29 mart. 2024 | 17:06

Cutremur într-o zonă neaşteptată din România, vineri. Unde s-a zguduit Pământul? Ce spun specialiştii despre sesimele de anul trecut din Gorj

News
Cutremur într-o zonă neaşteptată din România, vineri. Unde s-a zguduit Pământul? Ce spun specialiştii despre sesimele de anul trecut din Gorj
Seismele aua vut loc datorită existenţei unor falii locale într-o zonă pretensionată”.

Recentele activități seismice de pe teritoriul României au pus în gardă specialiștii, mai ales că vorbim de un cutremur într-o zonă neaşteptată din România. Citește mai departe și află unde a avut loc acest nou seism, astăzi.

INCDFP anunță un cutremur într-o zonă neaşteptată din România

Pentru cei care nu știu, în cursul dimineții de astăzi a avut loc un nou cutremur într-o zonă neaşteptată din România. Conform informațiilor INCDFP, seismul a avut loc în jurul orei 11:22 (ora locală), la o adâncime de 6,8 km și cu o magnitudine de 2,2 grade pe scara Richter.

Faptul că a avut loc un nou seism, nu ar mai trebui să fie o surpriză, dar locul în care s-a produs este surprinzător, conform INCDFP.

„În ziua de 29 Martie 2024, la ora 11:22:54 (ora locală a României), s-a produs în MOLDOVA, IAȘI un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 6.8 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19 km V de Iași, 38 km NE de Roman, 59 km NV de Vaslui, 68 km NE de Bacău, 80km E de Piatra Neamț, 84 km SV de Bălți, 88 km SE de Botoșani, 99km N de Bârlad.”, se arată în notificarea INCDFP.

Alte trei cutremure în Moldova, în cursul zilei de ieri

Acest seism vine la 24 de ore de la alte 3 cutremure resimțite aici. Primul a avut o intensitate de 3,3 , iar al doilea de 2,2 grade. Tot ieri a mai avut loc un al treilea seism foarte aproape de Bacău, conform datelor, cu o intensitate de 2,4 grade pe scara Richter.

În aceeași ordine de idei, la mai bine de un an de la producerea unuia din cele mai importante seisme în zona Gorjului, după 200 de ani de inactivitate, aflăm ce spun specialiştii despre sesimele de anul trecut din Gorj.

Ce spun specialiştii despre sesimele de anul trecut din Gorj

Anul trecut, începând cu luna februarie, au fost peste 170 de cutremure în județul Gorj, la mai bine de 200 de ani de inactivitate, conform specialiștilor. Conform INCDFP, unul din motive este cel local, și anume „datorită existenţei unor falii locale într-o zonă pretensionată”.

Multe dintre ele au avut o intensitate mare, cu replici de 4.1 grade, iar altele s-au limitat la cel mult 2,5 grade pe scara Richter. Cu toate astea, reactivarea zonei, mai ales după cutremurul devastator din Turcia, i-a determinat pe specialiști să caute explicațiile pentru aceste cutremure.

În aceeași măsură, ce spun specialiştii despre sesimele de anul trecut din Gorj, are legătură clară cu ceea ce s-a întâmplat în Turcia și Siria:

„Cauzele exterioare sunt influenţele datorate cutremurelor turceşti, în special al cutremurului de 7,8 din sudul Turciei, a cărui energie s-a propagat pe planul de subducţie al plăcii africane, sub placa est-europeană (…).

De pe teritoriul României s-au remarcat staţiile seismice din sudul Carpaţilor Meridionali, respectiv la sud de Târgu Cărbuneşti, în care arată foarte clar că Vrancea nu a fost influenţată, ci această zonă.

Vrancea a fost influenţată de cutremurul de 7,5, care a fost după cel de 7,8 (din Turcia – n.red.). (…) Situaţia a fost destul de complicată pentru a fi dată public dintr-odată, neavând niciun argument, în afară de expertiza noastră”, a spus specialistul INCDFP.

Din păcate, activitatea seismică s-a intensificat în mai multe zone din țară, ceea ce a pus în alertă, atât specialiștii INCDFP, cât și autoritățile locale.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
„O suspectam pe soția mea de infidelitate, dar ce am aflat a fost mult mai rău”. Un bărbat a fost în stare de șoc când a descoperit adevărul
Click.ro
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Capital.ro
Tradiții și superstiții de Florii. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe 28 aprilie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
TRADIȚII de FLORII! E TOTAL INTERZIS
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro