INCDFP a anunțat în cursul serii de 22 aprilie un nou cutremur într-o zonă neașteptată din România, precizând și ce magnitudine a avut seismul și la ce adâncime a avut loc.
Se pare că activitatea seismică din România ia amploare, din păcate, având în vedere cel mai recent seism produs, conform INCDFP. Din datele publicate de institut, a avut loc un nou cutremur într-o zonă neașteptată din România. Seismul s-a produs la ora 22:43, ora locală, în zona Moldovei, în Galați, la o adâncime de 19,0 km și cu o magnitudine de 2,1 grade.
„În ziua de 22 Aprilie 2024, la ora 22:43:14 (ora locală a României), s-a produs în MOLDOVA, GALATI un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 19.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 37km E de Focsani, 47km NV de Galati, 51km S de Barlad, 61km NV de Braila, 94km NE de Buzau, 96km S de Vaslui”, spune INCDFP.
Un alt seism într-o zonă mai puțin activă până de curând, Oltenia, a avut loc pe 20 aprilie, la o adâncime de 4,5 km și cu o magnitudine de 2,1 grade pe scara Richter. Nici în cazul cutremurului din Galați, și nici celui din Gorj, nu s-au înregistrat pagube amteriale și nici pagube umane.
După un cutremur de 6 grade din nordul Japoniei, în cursul zilei de ieri Taiwan-ul a resimțit două seisme relativ puternice, de 5,6 și 5,8 grade pe scara Richter, evenimentele producându-se la ora 17:00, respectiv în jurul ore 21:00, ora locală.
Tot în cursul zilei de ieri, a mai avut loc un eveniment seismic în estul Mării Mediterane, la o adâncime de 58,4 km, cu o magnitudine de 4,1 grade, în jurul orei 22:26, ora locală.
Activitatea seismică este una continuă, chiar dacă mișcările telurice nu sunt întotdeauna puternice și cu adevărat resimțite de populație. Cu toate astea, deși esste imposibil la această oră să se anticipeze mult mai devreme producerea unui cutremur, specialiștii spun că există semne invariabile printr-o serie de cutremure care ar putea prezice un cutremur relativ masiv în Europa.
În același timp, apar mici activități seismice și în zone în care , în mod normal, nu ar trebui să fie, sau reactivate după zeci, poate sute de ani. Conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, în cursul zilei de ieri a avut loc un alt seism în Europa, mai exact în Elveția, la o adâncime de 11 km și cu o magnitutdine de 1,2 grade, ceea ce certifică ceea ce spuneau specialiștii despre apariția cutremurelor în zone închise sau în care până acum nu exista o asemenea mișcare telurică.