Un cutremur puternic s-a produs în România, în cursul zilei de vineri. Seismul a avut loc în județul Vrancea, la adâncimea de 129 de kilometri, fiind resimțit de cetățeni în jurul orei 02:11. Ce au spus specialiștii și câte grade pe scara Richter a avut?
Un seism a avut loc în cursul dimineații de vineri, 20 septembrie, la orele 02:00. Acesta s-a produs în județul Vrancea și a avut 4 grade pe scara Richter. Conform Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, orașele apropiate de epicentrul seismului sunt: Nehoiu (41km), Odobeşti (52km), Covasna (52km), Buzău(54km) şi Râmnicu Sărat (55km).
Cel mai puternic astfel de fenomen care a fost înregistrat în acest an a avut loc pe data de 3 septembrie și a avut magnitudinea de 4.5 pe scara Richter. De asemenea, un altul a avut loc în apropiere, în Bulgaria, la orele 01:23. Acesta a avut 3,2 magnitudine pe scara Richter și s-a resimțit la 2 kilometri distanță.
„Locul din interiorul pământului unde se generează cutremurul se numeşte hipocentru sau focar, iar proiectia acestuia la suprafata Pamantului se numeşte epicentru. Distanţa de la epicentru la un alt punct de pe suprafaţa Pământului se numeşte distanţă epicentrală, iar distanţa de la focar la un punct de pe suprafaţa Pământului se numeşte distanţă hipocentrală.Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pamantului in urma fracturarii rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafata de-a lungul careia rocile “se rup” si se deplaseaza se numeste plan de falie. Cutremurele din Romania de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adancimi < 60km) sau la adancimi intermediare (aproximativ intre 60 si 200 km adancime)”
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului