În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, conform INCDFP, a fost un nou cutremur in Romania, specialiștii precizând că s-a simțit în mai multe orașe mari.
Deși rata de producere a acestora a mai scăzut, în raport cu luna mai, specialiștii INCDFP au înregistrat o nouă activitate seismică pe teritoriul României. Așa se face că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, s-a produs un nou cutremur în România, iar conform datelor înregistrate, s-a simțit în mai multe orașe mari:
„În ziua de 29 Iunie 2024, la ora 02:05:42 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 88.9 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km V de Focșani, 57km N de Buzău, 68km E de Sfântu-Gheorghe, 77km E de Brașov, 89km NE de Ploiești”, anunță INCDFP.
Așa cum precizam anterior, luna mai a înrgistrat o creștere a activității seismice în România, în zonele deja active, precum și în alte regiuni, precum Gorj, Banat, etc.
Între 23 și 27 iunie, INCDFP a înregistrat cel puțin 45 activități seismice, în zoan Vrancea, cu intensități cuprinse între 2,6 și 3,6 grade pe scara Richter, și în Gorj, aici cutremurul înregistrând o intensitate de 2,8 grade.
În același timp, în alte zone din lume activitatea seismică a fost destul de intensă, cu valori de peste 6 grade, în Indonesia,Venezuela, sau coasta de est a Japoniei, unde recent s-a mai simțit un cutremur de 5 grade, sau Peru unde s-a produs un cutremur de 7,2 grade.
Din păcate, știința pământului nu permite nici la acest moment anticiparea cutremurelor, dar oamenii de știință încearcă diverse tehnologii. În utlimii ani activitatea sesimică s-a întențit în Europa, dar și în celelalte regiuni ale globului, așa cum s-a întâmplat cu devastatorul cutremur de peste 8 grade din Turcia și Siria, care a avut efecte și pe vechiul continent.
Așa cum în Turcia, de-a lungul anilor, au avut loc și alte asemenea ctivități telurice puternice, care pot destabiliza inclusiv Europa, așa se întâmplă și în Japonia, loc unde se întâlnesc 4 plăci tectonice extrem de importante, dar și extrem de active.
Cel mai recent cutremur de aici, de pe estul coastei nipone, a avut 5,2 grade, iar în ianuarie un alt seism, de peste 7, a produs pagube materiale și pierderi de vieți. Pe lângă efectele seismelor, mai sunt și pericolele de tzunami, mai ales cele apar imediat după producerea unui cutremur.
În concluzie, Terra este activă din toate punctele de vedere, dar mai ales din acest unghi, al plăcilor tectonice, specialiștii fiind de părere că există șanse ca un cutremur extrem de puternic să se producă, dar când, nu se știe.