Întreg Pământul este în plină activitate seismică, iar cutremurele, fie mici, sau de intensitate mai mare, sunt la ordinea zilei. Așa se face că INCDFP a anunțat un nou cutremur puternic în această dimineață, precizând ce magnitudine a avut și unde s-a produs.
După cum bine se știe, Japonia trăiește periculos, având în vedere că aici se află una din cele mai active falii seismice. Conform datelor, INCDFP a anunțat un nou cutremur puternic în această dimineață în apropiere de coasta de est a Japoniei, îpe insula Honshu.
Din înregistrări, specialiștii precizează că seismul a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter, și s-a produs la o adâncime de 30 km:
„În ziua de 28 Iunie 2024, la ora 04:46:56 (ora locală a României), s-a produs în NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.0, la adâncimea de 30.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 63km E de Ishinomaki, 86km E de Shiogama, 95km E de Furukawa, 98km SE de Ichinoseki”, anunță INCDFP.
Japonia este afectată de cutremure care, de-a lungul anilor, s-au soldat cu zeci, sute, sau chiar mii de morți, au avariat clădiri și au lăsat fără curent zeci de mii de locuințe. Un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit vestul Japoniei pe 1 ianuarie a.c.
Cutremurul puternic a dărâmat clădiri, a avariat drumuri și a provocat alunecări de teren. Replicile continue au îngreunat operațiunile de salvare, premierul Fumio Kishida declarând că „este o prioritate salvarea de vieți. Este esențial ca persoanele blocate în case să fie salvate imediat”.
A doua zi, pe 2 ianuarie, au venit și avertizările de tsunami emise de Agenția meteorologică japoneză pentru întreaga coastă de vest a țării ca urmare a cutremurului puternic au fost ridicate.
Cu toate acestea, agenția a tras un semnal de alarmă cu privire la alte cutremure probabile care ar putea lovi zona în următoarele zile.
Se pare că Japonia suportă până la 2 000 de cutremure care pot fi resimțite de oameni în fiecare an. Așadar, ce face ca țara insulară din Asia de Est să fie atât de predispusă la cutremure?
Totul se datorează poziției sale geografice. Japonia este situată de-a lungul „Cercului de foc al Pacificului”, care este centura seismică cea mai activă la nivel global, potrivit unui raport Live Science.
Acest inel de foc este o cale mare în formă de potcoavă de-a lungul Oceanului Pacific, marcată de vulcani activi și de situri de activitate seismică sau cutremure. Aproximativ 90% din cutremurele de pe Pământ au loc de-a lungul acestei părți, inclusiv cele mai violente evenimente seismice, a relatat National Geographic.
Japonia este situată la îmbinarea a patru plăci diferite, cu placa Pacificului și placa Filipinelor la est și placa Americii de Nord și placa Eurasiatică la vest, iar din acest motiv aici se produc atât de multe seisme, din păcate.