Curs valutar BNR pentru 6 ianuarie 2023. Ziua de ieri a adus pentru piețele europene valori mixte înainte de datele cheie privind inflația din zona euro. În ceea ce privesc principalele valute, ieri BNR a anunțat cursuri negative pentru euro și lira sterlină, surprinzător însă, dolarul rămânând la aceeași valoarea stabilită cu o zi în urmă. Rămâne să vedem care este noul curs valutar BNR pentru 6 ianuarie 2023 și cât este un euro azi la casele de schimb.
Dimineața de ieri a găsit piețele europene ceva mai prudente, înainte de datele cheie privind inflația din zona euro, care se așteaptă să arate o nouă încetinire a creșterii prețurilor de consum.
Piețele europene au scăzut joi, în timp ce piețele globale au asimilat datele solide privind ocuparea forței de muncă din SUA și minutele optimiste ale Rezervei Federale.
Indicele pan-european Stoxx 600 a oscilat chiar deasupra liniei de echilibru în primele ore ale tranzacțiilor, resursele de bază adăugând 1,2%, în timp ce utilitățile au scăzut cu 0,4%.
Cifrele flash ale inflației din zona euro privind indicele prețurilor de consum sunt așteptate la sfârșitul dimineții. După ce Franța, Germania și Italia au raportat toate încetiniri peste așteptări în cursul săptămânii, investitorii speră că inflația a depășit vârful în blocul de 20 de membri ai monedei comune.
O astfel de eventualitate ar putea deschide calea pentru ca Banca Centrală Europeană să își tempereze ciclul agresiv de înăsprire a politicii monetare și să limiteze durerile economice ale continentului.
Cu toate acestea, procesele-verbale de la ultima ședință a Rezervei Federale a SUA, publicate la începutul acestei săptămâni, au arătat că factorii de decizie politică de la noi din țară au fost aparent nemișcați de pe poziția lor de „hawkish”, în timp ce încearcă să readucă inflația spre țintă.
Astăzi avem un nou curs valutar BNR, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu Euro și rubla rusească, în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9293 Lei (+0,005 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9293 Lei, alături de o variație pozitivă de +0,005 Lei.
1 dolar = 4,6894 Lei (+0,0506 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,6894 Lei, alături de o variație pozitivă de +0,0506 Lei.
1 liră = 5,5610 Lei (-0,0199 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,5610 Lei, alături de variația negativă de -0,0199 Lei.
Prețul aurului a înregistrat o tendință generală de creștere de la începutul lunii noiembrie, deoarece turbulențele de pe piață, creșterea așteptărilor de recesiune și creșterea achizițiilor de aur din partea băncilor centrale au susținut cererea. Mai mulți analiști prevăd maxime recorduri pentru metalul prețios în 2023.
Prețul aurului a atins marți dimineață un maxim al ultimelor șase luni, iar analiștii cred că raliul mai are de parcurs până în 2023. Aurul la vedere a atins un vârf chiar sub 1.850 de dolari pe uncia troy înainte de a se relaxa și a se tranzacționa în jurul valorii de 1.838 de dolari pe uncie. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 1%, la 1.844,10 dolari.
Prețul aurului s-a aflat pe o pantă generală de la începutul lunii noiembrie, deoarece turbulențele de pe piață, creșterea așteptărilor de recesiune și mai multe achiziții de aur din partea băncilor centrale au susținut cererea.
„În general, ne așteptăm la un preț prietenos pentru 2023, susținut de riscurile de recesiune și de evaluare a pieței bursiere – un eventual vârf al ratelor băncilor centrale, combinat cu perspectiva unui dolar mai slab și a faptului că inflația nu va reveni la nivelul așteptat de sub 3% până la sfârșitul anului – toate acestea adăugând susținere.”, a declarat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0653 Lei (+0,0008 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0653 Lei, alături de variația pozitivă de +0,0008 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a rămas scăzut față de ziua anterioară, după cum urmează:
- Indicele ROBOR la o lună: 6.49
- Indicele ROBOR la trei luni: 7.48
- Indicele ROBOR la șase luni: 7.72
- Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 8.04