Declanșarea războiului din Ucraina a însemnat o nouă volatilitate pentru bursele internaționale. Asta nu ar trebui să schimbe strategia de investiții, dar majoritatea jucătorilor la burse au decis să-și protejeze investițiile. De cealaltă parte, cursurile valutare au avut mari fluctuații în ultima lună, tot ca efect al războiului. Inclusiv în România au fost fluctuații care au mers spre un dolar mai puternic, în comparație cu euro. Astăzi vom avea un nou curs valutar BNR pentru 31 martie 2022, și vom afla dacă euro scade sau crește în ultima zi a lunii martie.
Incertitudinile au apărut ca efect a ceea ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina. Indicele S&P 500 a înregistrat cea mai drastică scădere de o zi din mai 2020, pe fondul războiului. Specialiștii spun că nu se întrevede un final rapid, chiar dacă au fost impuse sancțiuni tot mai mari din partea SUA și a aliaților săi europeni.
După invazia de luna trecută, indicele S&P 500 a înregistrat prima corecție din ultimii aproape doi ani, ceea ce înseamnă că a scăzut cu peste 10% față de vârful recent. Cu toate astea, chiar dacă a existat incertitudine cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare, piața bursieră de peste ocean și-a revenit rapid.
Implicațiile financiare sunt un pic mai complicate. Cel puțin deocamdată, experții spun că forța răspunsului NATO și al națiunilor europene a blocat îngrijorările că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar avea potențialul de a trimite piețele globale în cădere liberă, spun experții.
Când piața începe să se prăbușească, investitorii ar putea fi tentați să reacționeze exagerat și să își vândă investițiile, dar experții sfătuiesc să nu facă acest lucru. În ultima vreme, piața în general a reacționat la inflația care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, la creșterea ratelor dobânzilor, la pandemia în curs de desfășurare și, în prezent, la situația devastatoare din Ucraina.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9466 Lei (-0.0004 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9466 Lei, alături de o variație negativă de -0.0004 Lei.
1 dolar = 4,4508 Lei (+0.0136 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,4508 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0136 Lei.
1 liră = 5,8374 Lei (+0.0044 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,8374 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0044 Lei.
Banca centrală din Rusia anunță că rubla își revine după pierderile abrupte înregistrate. Dar, odată cu declanșarea conflictului, activele rusești s-au prăbușit în urma atacurilor militare din Ucraina, care au determinat măsuri de urgență ale băncii centrale și sancțiuni suplimentare din partea SUA, eliminând aproape 200 de miliarde de dolari din valoarea bursieră și aproximativ o treime din valoarea datoriei suverane.
Rubla a scăzut imediat la un minim record, costul asigurării datoriei rusești împotriva neplății a urcat la cel mai ridicat nivel din 2009. Acțiunile au încheiat principala ședință de tranzacționare cu o scădere de 33%, cea mai mare retragere din istorie.
Banca Rusiei declarat la acel moment că va interveni pe piața valutară pentru prima dată în ultimii ani și va lua măsuri pentru a domoli volatilitatea. Asta s-a și întâmplat, iar la final de martie, rubla se pare că și-a revenit.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0546 Lei (+0.002Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0546 Lei, alături de variația pozitivă de +0.002 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: