Bursele europene au resimțit din plin criza ucraineană. Pe de-o parte moneda europeană a pierdut teren în fața dolarului. Pe de alta, cotele la burse au înregistrat scăderi masive, dar s-au menținut pe o line, cât de cât, echilibrată. În Români, pe de altă parte, moneda europeană a avut, din nou, un trend de creștere, câștigând 0.0001 unități la cursul zilei de ieri. Astăzi vom avea un nou curs valutar BNR pentru 15 martie 2022, și după ora 13:00, vom vedea cât plătim azi pentru un euro.
Piețele valutare nu au scăpat de pierderile abrupte și de oscilațiile nebunești înregistrate în ultimele săptămâni la alte clase de active, iar strategii își schimbă planurile de joc în lumina invaziei Rusiei în Ucraina. Indicele de volatilitate valutară Deutsche Bank a urcat spre 10% marți dimineață în Europa, cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, în primele etape ale pandemiei Covid-19.
Pe piețele extern euro a câștigat 0,4% în raport cu dolarul. Creșterea a fost, pe măsură ce o parte din fuga către activele sigure s-a temperat. Cu toate astea, a scăzut totuși cu peste 4% față de dolar de la începutul războiului, în condițiile în care conflictul s-a intensificat și atenția s-a îndreptat către amenințarea iminentă la adresa aprovizionării cu energie a Europei. Moneda comună a scăzut cu peste 1% luni, încheind pe 9 martie cu cea mai mare scădere de trei zile din martie 2020.
Analiștii de strategie globală au declarat că perspectiva constructivă privind euro a fost acum eliminată atâta timp cât conflictul militar continuă. Modelele Goldman sugerează că reducerea așteptărilor de creștere în zona euro a scăzut cu aproximativ 1% din perechea valutară EUR/USD săptămâna trecută. O creștere a primei de risc la nivel european, mai spun analiștii, a fost de aproape 4%.
Rămâne să vedem astăzi la cât va ajunge cotația BNR pentru moneda europeană. Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9487 Lei (-0.0003 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9487 Lei, alături de o variație negativă de -0.0003 Lei.
1 dolar = 4,5000 Lei (-0.0151 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,5000 Lei, alături de o variație negativă de -0.0151 Lei.
1 liră = 5,8651 Lei (-0.0192 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,8651 Lei, alături de variația negativă de -0.0192 Lei.
Banca centrală din Rusia anunță că rubla rusească a pierdtu și mai mult față de dolarul american, atingând minime record, în timp ce se vorbește tot mai mult despre posibile sancțiuni împotriva energiei rusești.
Raportul dolar american/rubla rusă se tranzacționează în prezent la aproximativ 155, ceea ce înseamnă că 1 dolar valorează 155 de ruble. Înainte de începerea conflictului cu Ucraina, în mod normal se tranzacționa între 70 și 80 de ruble pentru un dolar.
La minimele de luni, rubla rusească a pierdut 90% din valoarea sa față de dolarul american de la începutul anului. Rubla s-a prăbușit pe măsură ce Occidentul introduce sancțiuni economice dure, iar guvernul rus a introdus controale de capital pentru a încerca să oprească fluxul de bani din Rusia.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0401 Lei (+0.0022 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0401 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0022 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: