Experții de la Banca Națională a României au emis un nou curs valutar. Aceștia au adus în prim-plan noile cotații ale monedelor de circulație internațională precum: euro, dolar sau liră sterlină. De asemenea, ei au analizat și evoluția monedelor de până acum, dar și a Indicelui ROBOR. Iată care au fost schimbările din ultima perioadă! „La BNR ne adaptăm din mers noilor situaţii, ne organizăm pentru a vedea cum să abordăm aceste subiecte“, declarat Mugu Isărescu despre modificările apărute.
Specialiștii de la Banca Națională a României au emis un nou curs valutar pentru monedele de circulație internațională. Este vorba despre: euro, dolar sau liră sterlină. Experții au indicat și evoluția acestora, dar și cea a indicelui ROBOR. Noile cotații urmează să fie actualizate în jurul orelor 13:10.
Cel calculat la 3 luni a rămas la 7.93%, cel calculat la 6 luni a rămas la 8.09%, iar cel calculat la 12 luni a scăzut cu -0.02 și a ajuns astfel la 8.24%.
,,ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni)”, arată site-ul oficial al BNR.
1 Euro – 4.8707 Lei (variația pozitivă +0.0127 Lei)
Un euro a avut în cursul anterior prezentat valoarea totală de 4.8580 Lei, după ce a crescut cu +0.0293 Lei, au arătat specialiștii de la Banca Națională a României.
1 Dolar – 4.8697 Lei (variația negativă -0.0334 Lei)
Un dolar a avut în cursul anterior valoarea totală de 4.9031 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0550 Lei, conform specialiștilor de la Banca Națională a României.
1 Liră sterlină – 5.5972 Lei( variația negativă -0.0323 Lei)
O liră sterlină a avut în cursul anterior valoarea totală de 5.6295 de lei, alături de variația pozitivă de +0.0052, conform specialiștilor de la Banca Națională a României.
Mugur Isărescu a atins subiecte de mare interes pentru români precum: monedele şi activele digitale, impactul schimbărilor climatice şi al digitalizării asupra economiei.
Astfel de aspecte sunt tot mai mult în atenţia băncilor centrale, a susținut guvernatorul BNR în urmă cu ceva timp în cadrul prezentării raportului Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM) privind finanţările verzi.
„Ele nu sunt tratate încă unitar nici în universităţi, nici în cercurile de specialitate. Controversele în aceste domenii sunt deseori aprinse.
Monitorizarea lor, în această fază, reclamă expertiză, experienţă diversă şi echipe multidisciplinare care includ, alături de specialişti în economie, oameni cu cunoştinţe şi experienţă în alte domenii“, a menţionat Isărescu.