30 mart. 2022 | 14:02

Vești crunte pentru românii cu rate. Indicele ROBOR a crescut iar

Curs Valutar
Vești crunte pentru românii cu rate. Indicele ROBOR a crescut iar
BNR anunță valori record la ROBOR în martie 2022

În aceste zile, pe fondul instabilității financiare și a influenței crizei din Ucraina, în afară de cotațiile principalelor valute, BNR a modificat și cotele ROBOR la valori record. Efectele acestor majorări se vor regăsi în dobânzile interbancare și la creditele oferite de către băncile comerciale din România.

BNR anunță valori record la ROBOR în martie 2022

Astăzi, 30 martie 2022, BNR a publicat noile valori ROBOR pentru o lună, pentru trei luni, șase, respectiv 12 luni. Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

  • Indicele ROBOR la o lună: 4.50
  • Indicele ROBOR la trei luni: 4.59
  • Indicele ROBOR la șase luni: 4.68
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 4.73

 

După cum arată și noile date publicate astăzi de BNR, ROBOR  indicele care calculează costul creditelor în lei la 3 luni, a crescut la 4.59% pe an, potrivit Băncii Naționale a României.

ROBOR a crescut la începutul acestui an la 3,02%, de la 3,01%. La începutul anului 2021, indicele ROBOR se situa la 1,98% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4.68%, de la 4.66% pe an în urmă cu o ședință, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 4.73% pe an, de la 4.72% cât a fost ieri, la ultima informare a BNR.

De cealaltă parte, tot astăzi, ROBID la trei luni a crescut 4.29%, față de 4.26%, cât a fost cu o zi în urmă.

ROBID la șase luni luni a crescut 4.33%, față de 4.31%, cât a fost cu o zi în urmă, iar cel la 12 luni a crescut la 4.31%, față de 4.37%, cât era ieri, la ultima informare a BNR.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor a fost cotat pe 29m martie a.c, la 3.79%, față de 1.91% cât era ICCR la începutul acestui an.

Efectele crizei din Ucraina pe piețele financiare, inclusiv în România

Noile valori vin în contextul actual, al crizei din Ucraina, dar și pe fondul unei instabilități și a unei crize economice accentuate. BNR, încă de la începutul anului a încercat să mențină la valori scăzute, atât ratele ROBOR, ROBID și ICCR, dar și cotațiile valutare din piața românească, numai că premisa crizei a determinat creșterile galopante din ultimele două luni, cel puțin la valorile ROBOR și ICCR.

Din cauza dependenței sale de petrolul și gazele naturale rusești, Europa pare a fi regiunea cea mai expusă la consecințele acestui conflict. Înlocuirea întregii livrări de gaze naturale rusești către Europa este imposibilă pe termen scurt și mediu, iar nivelurile actuale ale prețurilor vor avea un efect semnificativ asupra inflației.

Barilul de Brent a fost tranzacționat la peste 125$ și cu contractele futures de gaze naturale care sugerează prețuri durabil peste 150€/Mwh. Experții Coface estimează cel puțin 1,5 puncte procentuale de inflație suplimentară în 2022, ceea ce ar eroda consumul gospodăriilor și, împreună cu scăderea preconizată a investițiilor în afaceri și a exporturilor, ar reduce creșterea PIB-ului cu aproximativ un punct procentual.

„O întrerupere completă a fluxurilor de gaze naturale rusești aduce creșterea anuală a PIB-ului”

În timp ce Germania, Italia sau unele țări din regiunea Europei Centrale și de Est sunt mai dependente de gazele naturale rusești, interdependența comercială a țărilor din zona euro sugerează o încetinire generală.

În plus, experții Coface estimează că o întrerupere completă a fluxurilor de gaze naturale rusești către Europa ar ridica costul la 4 puncte procentuale în 2022, ceea ce ar fi aduce creșterea anuală a PIB-ului aproape de zero, mai probabil în teritoriu negativ, în funcție de gestionarea distrugerii cererii.

Consecințele economice vor fi resimțite în principal prin creșterea prețurilor materiilor prime, care vor alimenta presiunile inflaționiste deja existente. Ca întotdeauna când prețurile materiilor prime cresc, importatorii de produse energetice și alimentare vor fi afectați în mod special, existând spectrul unor întreruperi majore ale aprovizionării în cazul unei escaladări și mai mari a conflictului. Scăderea cererii din Europa va afecta, de asemenea, comerțul mondial.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Ignat pentru a-ti merge bine
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea PSD de la masa negocierilor. "Nu este momentul unor certuri mărunte"
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Imagini senzaționale cu Tania Budi. Unde a fost surprinsă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! CURTEA de APEL BUCUREȘTI a DECIS
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro