La ultimele două cotații, de vineri 2 iulie, și luni 5 iulie, moneda europeană a ajuns la 4.9266 de lei pentru un euro. Deși a avut o scădere de 0.0003 unități, moneda europeană se menține sus în raport cu leul românesc. Rămâne să vedem noul curs BNR pentru 6 iulie 2021 și cu cât va crește, sau dacă se va menține la o valoare mai scăzută, după ora 13:00.
Răspândirea epidemiei de coronavirus a provocat mari tulburări pe piața financiară, mai ales că majoritatea companiilor din România nu aveau un plan de strategie de risc pregătit pentru acest tip de situație.
Din perspectivă economică, PIB-ul românesc era de așteptat să scadă cu 2,1% până la sfârșitul anului 2020. Rata inflației va crește, de asemenea, la 3,5% în 2021, sunt de părere analiștii bancari.
Mai mult, până la 15 martie 2021, Bursa de Valori București a înregistrat una din cele mai mici scăderi din ultimii treisprezece ani. În acest sens, se așteaptă ca guvernul român și Banca Națională a României să pună în aplicare măsuri suplimentare în următoarea perioadă pentru a sprijini nu numai companiile și angajații acestora, ci și numărul foarte mare de persoane rămase șomere din cauza epidemie.
Specialiștii bancari spun că România trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb timp de cel puțin doi ani, fără abateri semnificative de la cursul central de schimb MCS II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al leului față de euro în aceeași perioadă.
Noul CURS pentru 6 iulie 2021, este cel publicat la cursul zilei de astăzi
1 euro = 4,9265 Lei (-0.0001) Lei
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9265 Lei, alături de o variație negativă de -0.0001 Lei.
1 dolar = 4,1619 Lei (+0.0135) Lei
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,1619 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0135 Lei.
1 liră = 5,7620 Lei (+0.0154) Lei
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,7620 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0154 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
În toată această perioadă, de pandemie, evoluția cursului de schimb a fost influențată de o multitudine de factori, precum gradul de creștere economică, dinamica prețurilor pe piața bunurilor și serviciilor, adică inflația.
Alți factori de influență au fost și sunt structura ramurilor economiei naționale, competitivitatea internațională și gradul de deschidere externă. Evoluția politicii interne sau performanța guvernelor de a gestiona și rezolva crizele interne ale economiei, sunt alți factori majori care au influențat, negativ, evoluția cursului de schimb.
Acest complex de factori care influențează în mod direct sau indirect cursul de schimb face procesul de modelare complex și dificil de estimat, în primul rând datorită dinamismului special, care înregistrează modificări zilnice continue și chiar de la o tranzacție la alta.
Acești factori sunt greu de preconizat datorită aspectelor economice, financiare, politice, factori sociali, militari, medicali.
Evoluțiile în domeniul sănătății publice din anul 2020 au afectat activitatea economică și funcționarea normală a piețelor financiare. A existat și există un impact direct asupra stabilității macroeconomice și stabilității financiare a României. În același timp, există o volatilitate ridicată pe piețele internaționale generată de evoluția incertă a pandemiei.
„Cu toate acestea, controlul BNR asupra cursului de schimb are unele limitări, atât în ceea ce privește excesul de flexibilitate, cât și rigiditatea, care nu poate fi o soluție pe termen lung în limitarea impactului negativ al COVID-19 asupra cursului de schimb.”, sunt de părere analiștii bancari.
Această volatilitate internațională exercită presiuni asupra cursului de schimb din România. Analiștii spun că, analizând politicile fiscale ale BNR, se prognozează un curs e schimb care poate atinge pragul de 5 lei pentru un euro la sfârșitul anului 2021.