Miercuri, dolarul a crescut ușor față de euro. Creșterea a determinat o îngrijorare în rândul investitorilor. Impactul escaladării conflictului din Ucraina asupra perspectivelor economice ale zonei euro este unul fără precedent, spun analiștii. Dar, în tot acest timp, monedele legate de materiile prime s-au întărit. Și pe piața românească s-au resimțit efectele, la casele de schimb valutar euro fiind vândut cu mult peste 5 lei. Astăzi vom avea un nou curs BNR pentru 3 martie 2022, și vom vedea dacă presiunea mare pe moneda europeană va schimba și cursul oficial al Băncii Centrale.
Euro a scăzut cu 0,1% față de dolar, după ce a coborât la un nou minim al ultimelor 21 de luni, de 1,1059 dolari, mai devreme în timpul ședinței. Indicele valutar al dolarului american, care urmărește performanța acestuia în raport cu șase valute importante, a crescut marginal la 97,43. Indicele a urcat până la 97,834, cel mai ridicat nivel din iunie 2020, mai devreme în timpul sesiunii.
Datele de miercuri au arătat că monedele legate de produsele de bază, inclusiv moneda canadiană, australiană și neozeelandeză, au fost mai ferme, deoarece investitorii se așteaptă să beneficieze de prețurile mai mari ale materiilor prime.
Prețul petrolului a sărit la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu, grâul a sărit la maximele ultimilor 14 ani, iar contractele pentru aluminiu, gazul olandez de referință și cărbunele european au atins niveluri record, în condițiile în care sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina au perturbat exporturile de mărfuri rusești.
Criza ucraineană ar putea, cel puțin pe termen scurt, să extindă volatilitatea din 2022 pe piețele bursiere și de mărfuri și din România. Invazia Rusiei în Ucraina a trimis unde de șoc în aproape toate clasele de active de pe glob.
Activele de risc, cum ar fi acțiunile, se pot prăbuși. Un alt efect, din păcate tot mai accentuat, este creșterea prețurilor, care și așa au fost într-un trend progresiv, încă din noiembrie 2021.
Piața de schimb valutar românească a crescut, și încă de la începutul anului euro este vândut la peste 5 lei, la casele de schimb.
Același lucru se întâmplă și la o parte din furnizorii de servicii, aceștia calculându-și facturile către clienți la un curs de cel puțin 5,10 lei pentru un euro (vezi cazul Vodafone).
Rămâne să vedem astăzi la cât va ajunge cotația BNR pentru moneda europeană.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9489 Lei (-0.0001 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9489 Lei, alături de o variație negativă de -0.0001 Lei.
1 dolar = 4,4635 Lei (+0.0045 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,4635 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0045 Lei.
1 liră = 5,9740 Lei (+0.0357 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,9740 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0357 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: