La ultima cotație a leului, de ieri 28 aprilie, s-a înregistrat o mică creștere față de moneda europeană, dar nu consistentă. Deprecierea leului se menține în valori negative, iar ușoarele creșteri nu sunt suficiente să stabilizeze piața. Astăzi vom avea un nou curs BNR pentru 29 aprilie 2021, și vom vedea dacă trendul pozitiv se menține sau nu.
Celebra instituție financiară FMI trage mari semnale de alarmă referitor la deprecierea leului și impactul asupra economiei românești. Analiștii financiari FMI spun că sprijinul fundamental al leului în urma dezvoltărilor economice puternice a lipsit și încă lipsește, exacerbat, printre altele, de pandemia din 2020. În consecință, datoria externă a continuat să se acumuleze până la 119 miliarde de euro începând cu octombrie 2020.
”Dacă nu este monitorizată strict, datoria externă considerabilă ar putea distruge cu ușurință ultimii cinci ani de realizări în acest sens.”, spun analiștii FMI.
Conform datelor datoria externă a României a ajuns la aproximativ 57% din PIB. Pe măsură ce criza pandemiei s-a încheiat, România, la fel ca multe alte țări din UE, ar trebui să se concentreze asupra controlului adecvat al echilibrelor sale macroeconomice și a altor măsuri, mai spune FMI.
Este vorba inclusiv de absorbția fondurilor UE alocate, de implementarea proiectelor de infrastructură, de stimularea economiilor. Toate aceste demersuri sunt necesare pentru a relansa creșterea economică. ”Aceasta ar trebui să fie o prioritate imediată pentru noul guvern.”, mai semnalează specialiștii FMI.
Noul CURS pentru 29 aprilie 2021, este cel publicat la cursul zilei de astăzi
1 euro = 4.9247 Lei (-0.0023) Lei
Un euro are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de o variație pozitivă de Lei.
1 dolar = 4.0621 Lei (-0.0206) Lei
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de variația negativă de Lei.
1 liră = 5.6700 Lei ( -0.0004) Lei
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de variația pozitivă de Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a scăzut față de ziua anterioară, după cum urmează:
Principalele probleme ale României se învârt în jurul consolidării fiscale, spun economiști din piața românească. În același timp sunt preocupați de dezechilibrele externe ale României. Atât deficitul comercial, cât și deficitul de cont curent s-au extins în 2020. Nici în primele luni din 2021 nu arată mai bine.
Deficitul fiscal este în principal de vină pentru cel extern, dar analiștii mai spun că vor apărea, curând, și problemele fundamentale de competitivitate. Specialiștii mai spun că planurile bugetare ale României pentru 2021 încorporează o creștere de 15,8% a cheltuielilor pentru investiții. Demersul a dus raportul investiție – PIB la aproximativ 5,5%, un nou nivel istoric.