Specialiștii de la Banca Națională a României au emis un nou curs pentru monedele de circulație internațională precum: euro, dolar sau liră sterlină. Care este evoluția acestora și a Indicelui ROBOR? Românii au o dorință mai mare de a cumpăra valută în perioada aceasta. ,Observăm un apetit pentru numerarul în valută – vorbim de sume mici, care să acopere cheltuielile pe o lună două”, au spus experții.
Specialiștii de la Banca Națională a României au emis un nou curs valutar pentru monedele de circulație precum: euro, dolar sau liră sterlină. Cotațiile urmează să fie actualizate în jurul orelor 13:10.
Până atunci, ai mai jos evoluția monedelor și a Indicelui ROBOR. Indicele calculat la 3 luni a ajuns la 4.7%, cel calculat la 6 luni a ajuns la valoarea de 4.86%, majorat cu +0.02, iar cel calculat la 12 luni a ajuns la 4.95%, majorat cu +0.03.
,,ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni)”, arată site-ul oficial al BNR.
1 euro – 4.9422 Lei (variația pozitivă +0.0007 Lei)
Un euro a avut în cursul anterior valoarea totală de 4.9415 Lei, alături de variația negativă de -0.0001 Lei, conform informațiilor oferite de Banca Națională a României.
1 dolar – 4.5496 Lei (variația negativă -0.0254 Lei)
Un dolar a avut în cursul anterior valoarea totală de 4.5750 Lei, alături de variația negativă de -0.0039 Lei, au arătat specialiștii de la Banca Națională a României.
1 liră sterlină – 5.9302 Lei (variația negativă -0.0313 Lei)
O liră sterlină a avut în cursul anterior valoarea totală de 5.9615 de Lei, alături de variația pozitivă de +0.0031 de Lei, au arăat specialiștii de la Banca Națională a României.
,,Observăm un apetit pentru numerarul în valută – vorbim de sume mici, care să acopere cheltuielile pe o lună două, așa cum la debutul pandemiei, oamenii își făceau provizii și goleau rafturile supermarketurilor.
Dar nu este nicio problemă în asigurarea valutei necesare. Așa cum la supermarket, aduci marfă din depozit, și în bănci s-a pus în funcțiune logistica necesară pentru a acoperi vârful de cerere.
Se fac transporturi de la tezaurele regionale către unități și se realizează chiar și importuri de valută cu avionul”, a mai detaliat acesta despre situația în care ne aflăm și dorințele românilor din prezent din cauza contextului actual în cadrul unui interviu pentru economica.net.